6.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInternațional''Vestele galbene'' organizează al şaselea weekend de proteste în Franţa

”Vestele galbene” organizează al şaselea weekend de proteste în Franţa

Cu numai câteva zile înaintea Crăciunului, manifestanţii au anunţat pe Facebook numeroase acţiuni, în contextul în care diminuarea considerabilă a numărului participanţilor la manifestaţiile de sâmbăta trecută i-a determinat să se gândească la noi forme de protest pentru a menţine mişcare vie.

Deşi organizarea ”vestelor galbene” încă nu este clară – o caracteristică a acestei mişcări -, se pare că sâmbăta aceasta protestele se vor desfăşura cu precădere în oraşele din provincie, la punctele de trecere a frontierelor şi în faţa sediilor unor multinaţionale, după ce protestele desfăşurate în weekendurile trecute la Paris au fost marcate de arestări masive, acte de vandalism şi distrugeri considerabile.

Măsurile menite să facă mai suportabilă ”starea de urgenţă socială” anunţată pe 10 decembrie de preşedintele Macron, dintre care se evidenţiază creşterea salariului minim, nu au reuşit să liniştească toate ”vestele galbene”, care acum cer un sistem de consultări populare şi eliminarea privilegiilor pentru politicieni.

Deşi cu o participare în scădere, mişcare născută ca un protest împotriva preţului carburanţilor încă trezeşte simpatii în rândul unei majorităţi a francezilor, care conform unui sondaj difuzat miercuri sunt într-un procent de 70% de acord cu ea.

Dintre protestele convocate pe Facebook se remarcă cel de la Versailles, la apelul celui considerat a fi unul dintre liderii de facto ai mişcării, Eric Drouet, un tânăr şofer de camion. Palatul Versailles a anunţat că sâmbăta aceasta va fi închis, ca ”măsură preventivă”.

O mare atenţie este acordată şi protestelor de la punctele de frontieră, care au ca obiectiv să împiedice transportul de mărfuri, dar şi celor care se vor desfăşura în faţa sediilor din Franţa ale unor companii precum Google, Amazon, Facebook şi Apple, cărora manifestanţii le reproşează că nu plătesc suficiente impozite.

Proteste sunt aşteptate şi în faţa unora dintre mass-media considerate ostile cauzei manifestanţilor.

Între timp, un grup al ”vestelor galbene” condus de cântăreţul Francis Lalanne şi-a manifestat intenţia de a se transforma în partid politic în perspectiva alegerilor europene din mai 2019, la care ar obţine, conform unui sondaj, circa 12% din voturi, acestea însă pe seama voturilor extremei drepte şi stângii radicale.

Cele mai citite
00:00:31

VIDEO. Joe Biden instalația din bradul național de Crăciun

Președintele american Joe Biden și prima doamnă, Jill Biden, au participat joi (30 noiembrie) la tradiția anuală de aprindere a Bradului Național de Crăciun...

A început parada militară de Ziua Națională în Capitală. LIVE VIDEO

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început vineri în Piaţa Arcului de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat...

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

Motorul de căutare Google a marcat Ziua Naţională a României cu un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cei care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă