Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ursula von der Leyen pledează în favoarea unei prelungiri a tranziţiei Brexitului

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen se declară, într-un interviu publicat în ediţia de vineri a cotidianului economic francez Les Echos, ”foarte îngrijorată” de fezabilitatea negocierilor pentru Brexit.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

27.12.2019 - 15:20

Ea se declară deschisă posibilităţii unei prelungiri a perioadei de tranziţie. ”Sunt foarte îngrijorată de puţinul timp de care dispunem”, declară von der Leyen, care a preluat funcţia la începutul lui decembrie.

Una dintre sarcinile urgente ale noii Comisii este să stabilească împreună cu Londra termenii relaţiei regatului cu Uniunea după plecarea acestuia, prevăzută la 31 ianuarie.

”Nu este vorba doar despre negocierea unui acord de liber-schimb, ci de numeroase alte subiecte. Îmi pare că, de ambele părţi, trebuie să ne întrebăm serios dacă toate negocierile sunt fezabile în atât de puţin timp”, apreviază ea.

”Eu cred că ar fi rezonabil să se facă bilanţul la mijlocul anului, iar dacă este nevoie să ne înţelegem asupra unei prelungiri a perioadei de tranziţie”, consideră ea.

La începutul săptămânii, negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a recunoscut că un acord şi o ratificare cu privire la relaţia de după Brexit până la sfârşitul lui 2020, aşa cum cere premierul britanic Boris Johnson, ”va fi o imensă provocare, însă noi vom face tot posibilul, chiar dacă nu vom putea realiza totul”.

Cele două părţi au la dispoziţie doar 11 luni să se înţeleagă, după plecarea Marii Britanii din UE, la 31 ianuarie, aminteşte News.ro.

Boris Johnson, care are mână liberă în ţară, după ce a obţinut o victorie în alegerile legislative anticipate de la 12 decembrie, refuză să ceară o prelungire după 2020.

Unul dintre cele mai spionoase subiecte este conţinutul acordului de liber-schimb.

Boris Johnson aprecia săptămâna trecută că un acord comercial ”ambiţios” va fi încheiat ”fără o linie la reglementările UE, ci mai degrabă printr-un control al propriilor noastre legi şi relaţii strânse, amicale”.

În interviul acordat Les Echos, Ursula von der Leyen avertizează însă că, ”dacă vrem să beneficiem de prosperitatea pieţei unice, să accedem fără bariere şi taxe în ea, trebuie să acceptăm toţi principiile şi valorile comune”.

Comentarii

loading...