1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUltimele forțe ucrainene de la Azovstal sosesc la Olenivka, oraș controlat de...

Ultimele forțe ucrainene de la Azovstal sosesc la Olenivka, oraș controlat de ruși

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri (20 mai) că ultimul grup de forțe ucrainene ascunse în uzina de oțel de la Azovstal, din Mariupol, s-a predat, marcând încheierea unui asediu de câteva săptămâni care a lăsat orașul în ruine, plecând spre Olenivka.

Au fost văzuți sosind cu autobuze în orașul controlat de ruși, Olenivka, lângă Donețk, conform Reuters.
Abandonarea deplină a buncărelor și tunelurilor centralei bombardate de către Regimentul Azov înseamnă încheierea celui mai distructiv asediu al unui război care a început când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape trei luni.
„Teritoriul uzinei metalurgice Azovstal… a fost complet eliberat”, se arată într-un comunicat al ministerului. Se transmite că grupul care s-a predat cuprindea 531 de persoane.

Ultimele forțe ucrainene de la Azovstal au fost duse la Olenivka, tot complexul fiind acum controlot de trupele rusești

Moscova numește Regimentul Azov „naziști”. Unitatea, formată în 2014 ca o miliție pentru a lupta împotriva separatiștilor susținuți de ruși, neagă că este fascistă, iar Ucraina spune că a fost reformată de la originile naționaliste radicale.
„Facilitățile subterane ale întreprinderii, unde se ascundeau militanții, au intrat sub controlul deplin al forțelor armate ruse”, se arată în comunicatul Rusiei, adăugând că un total de 2.439 de apărători s-au predat în ultimele zile.
Ucraina a ordonat trupelor să se retragă luni (16 mai). Cu câteva ore înainte de anunțul Rusiei, președintele Volodimir Zelenski a spus că apărătorii au primit ordin de la armata Ucrainei să iasă și să-și salveze viețile.
Kievul îi numește pe apărători eroi, spunând că poziția lor obstinată a ajutat la înlăturarea forțelor ruse și a permis Ucrainei să reușească victorii în altă parte pe câmpul de luptă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 281: Moscova pregătește noi atacuri, în timpul unei pauze de la rachete

Armata rusă ia o "pauză de la rachete" după atacurile grele din ultimele săptămâni, afirmă forţele armate ucrainene, adăugând că Moscova foloseşte acest răgaz...

Liderul grupării Stat Islamic(SI) a fost ucis de rebeli în sudul Siriei

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anunţat miercuri că liderul grupării Stat Islamic (SI), a cărui moarte a fost anunţată mai devreme...

„Jos vama de pe Prut”, se cere în Parlamentul de la Chișinău. Republica Moldova privește cu speranță spre România

Ziua Națională a României, 1 Decembrie, a fost sărbătorită în toate orașele României, dar și în Parlamentul de la Chișinău. Cele mai importante manifestări dedicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă