24.1 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeInternaționalUE ar putea propune înghețarea fondurilor pentru Polonia și Ungaria până în...

UE ar putea propune înghețarea fondurilor pentru Polonia și Ungaria până în aprilie

Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor structurale ale Uniunii Europene pentru Ungaria și Polonia înainte de luna aprilie. Anunțul a fost făcut marți comisarul pentru buget Johannes Hahn.

Polonia și Ungaria au încălcat un nou regulament al UE care leagă plata fondurilor din bugetul pe termen lung al blocului celor 27 de națiuni de respectarea statului de drept. Legea, în vigoare de la începutul anului 2021, dă putere Comisiei în luptele sale asupra valorilor democratice cu guvernele naționaliste și eurosceptice. Propunerea ar putea veni înainte de alegerile parlamentare din Ungaria din 3 aprilie.

Comisia poate propune înghețarea fondurilor UE pentru Polonia și Ungaria

Comisia a înghețat deja separat miliarde de euro în granturi către Budapesta și Varșovia din fondul său de redresare post-pandemie. Oficialii europeni au invocat aceleași preocupări.

„Trebuie să acționăm conform liniilor directoare și regulilor și nu ne putem uita la datele alegerilor”, a spus Hahn reporterilor.

Comisia consideră că ambele țări nu respectă standardele fundamentale ale UE. Justiția poloneză nu mai este independentă, iar banii UE utilizați pentru achizițiile publice în Ungaria sunt direcționați către furnizori legați de partidul de guvernământ Fidesz. Ambele înseamnă că fondurile UE ar putea fi cheltuite necorespunzător.

Polonia și Ungaria nu au răspuns referitor la sancțiuni

Hahn a spus că UE nu a primit niciun răspuns din partea Poloniei până la termenul limită de luni. De asemenea, Ungaria a avut termen până marți, la miezul nopții.

Ambele țări au contestat regulamentul în instanța supremă a UE și este așteptat un verdict în februarie. Dacă instanța este de partea avocatului său general, care anul trecut a recomandat renunțarea la contestație, Comisia va fi liberă să acționeze. Oficialii UE au spus că nu se așteaptă ca răspunsurile poloneze și maghiare să deschidă un nou teren.

Comisia va avea la dispoziție o lună pentru a-și pregăti propunerea de înghețare a banilor UE către Polonia și Ungaria. Guvernele UE vor avea apoi la dispoziție o lună pentru a o aprobă cu vot cu majoritate calificată.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Alertă în Galați, după o bubuitură puternică raportată în această dimineață

Mai multe echipaje de la ISU, IPJ, Jandarmerie, Armată, Poliţia de Frontieră fac căutări, în această dimineaţă, în cartierul Dimitrie Cantemir, aflat la marginea...

Avertizare Ro-Alert în Tulcea, Galaţi şi Brăila despre “căderea unor obiecte din spaţiul aerian”

 "A căzut ceva, dar nu ştim ce şi cum, s-a măturat zona, care rămâne izolată până mâine dimineaţă când reluăm căutarea. Local am...

Nu am petrecut suficient timp cu familia

Gabriela Firea a făcut dezvăluiri impresionante despre viața de familie și care este cel mai mare regret. Fostul ministru al Familiei spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies