20.1 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaTurcia e gata pentru evacuarea pe mare a luptătorilor răniți din Mariupol

Turcia e gata pentru evacuarea pe mare a luptătorilor răniți din Mariupol

Turcia, membru al NATO, a propus evacuarea pe mare a combatanţilor răniți ascunşi într-un combinat siderurgic din oraşul Mariupol, în sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Tayyip Erdogan.

Ibrahim Kalin a declarat pentru Reuters, într-un interviu, că a discutat personal propunerea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în urmă cu două săptămâni, şi că aceasta rămâne „pe masă”, deşi Moscova nu a fost de acord cu ea.

Conform planului, oamenii evacuaţi din vasta uzină siderurgică Azovstal vor fi duşi pe uscat în portul Berdiansk, care, la fel ca şi Mariupol, se află la Marea Azov, iar o navă turcească îi va duce prin Marea Neagră la Istanbul, a spus el.

”Dacă se poate face în acest fel, suntem fericiţi să o facem. Suntem pregătiţi. De fapt, nava noastră este pregătită să plece şi să aducă soldaţii răniţi şi alţi civili în Turcia”, a declarat Kalin, care este, de asemenea, principalul consilier de politică externă al lui Erdogan, potrivit agerpres.ro.

Ucraina şi Rusia nu au comentat imediat posibilitatea unei evacuări pe mare.

După săptămâni de asediu şi bombardamente ruseşti, Mariupol este în mâinile ruşilor, dar sute de luptători ucraineni rezistă sub focuri grele la combinatul siderurgic.

Mai mulţi civili care se adăposteau în uzină au fost evacuaţi luna aceasta cu ajutorul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi al Naţiunilor Unite. Propunerea Turciei include şi evacuarea civililor care se află încă acolo.

Turcia vrea să facă evacuarea pe mare a celor răniți la Mariupol, după ce-i va prelua din portul Berdiansk, dacă Rusia va accepta acest lucru

Zelenski a declarat că sunt în curs de desfăşurare discuţii complexe pentru evacuarea unui număr mare de soldaţi răniţi din combinatul siderurgic în schimbul eliberării de prizonieri de război ruşi.

Rusia, care a spus iniţial că luptătorii ar trebui să se predea, a vorbit puţin în public despre discuţii.

Kalin a declarat că poziţia Rusiei „se schimbă de la o zi la alta”.

”Ei se uită la situaţia de securitate de pe teren şi la alte dinamici, la negocierile lor, la propria lor coordonare internă”, a spus el. ”Aşa că, uneori, este greu să obţii un răspuns ferm (sau) un angajament din partea uneia dintre părţi”.

Turcia se învecinează cu Rusia şi Ucraina, are legături bune cu ambele ţări şi a încercat să faciliteze negocierile de pace. S-a opus invaziei Rusiei şi a furnizat Kievului drone armate, deşi în acelaşi timp se opune sancţiunilor occidentale impuse Moscovei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Grupa C2 a Ligii Națiunilor: România-Lituania 3-1

Naţionala de fotbal a României a învins cu emoţii selecţionata Lituaniei, cu scorul de 3-1 (1-1), luni seara, pe Stadionul Steaua din Bucureşti, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă