19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalTrump amenință că va trimite forțe de intervenție federale împotriva protestatarilor!

Trump amenință că va trimite forțe de intervenție federale împotriva protestatarilor!

Trump a dat exemplul forțelor federale trimise în Oregon, în urmă cu două săptămâni pentru a stopa tulburările civile, afirmând despre acestea că au făcut o „treabă fantastică” în ceea ce privește restabilirea ordinii, pe fondul sentimentului de insecuritate socială creat ca urmare a nenumăratelor zile de proteste în Portland.
Într-o declarație de presă la Casa Albă, Donald Trump a reiterat apelul la respectarea legii și la reinstaurarea ordinii publice, avertizând că, în caz contrar, va trimite în misiune de intervenție forțele federale. „Nu putem lăsa să se întâmple asta cu orașele conduse de liberali-democrați!”, a declarat Trump, făcând referire la lipsa de măsuri a autorităților din New York City, Chicago, Philadelphia, Detroit, Baltimore și Oakland în tratarea problemelor legate de violența manifestanților.

Autoritățile locale acuză prezența provocatoare a forțelor federale

Decizia și intențiile lui Trump nu sunt privite, însă, cu ochi buni, de către autoritățile locale ale metropolelor nominalizate. Oficialii locali spun că agenții federali înrăutățesc lucrurile, iar liderii administrativi i-au cerut președintelui Statelor Unite să înlăture forțele respective din Portland, acuzându-le că au escaladat situația ca urmare a amorsării unor restorturi strict politice într-un an electoral. Unii ofițeri au folosit mașini nemarcate și au purtat camuflaj în stil militar pe străzi, stârnind dezaprobarea democraților și activiștilor pentru libertăți sociale. În săptămâna trecută, tensiunile dintre protestatari și acești ofițeri federali s-au accentuat, iar liderii locali au solicitat personalul în cauză să părăsească orașul.
Ca reacție, Donlad Trump a declarat că guvernatorul din Oregon, primarul orașului Portland și alți parlamentari de stat s-au speriat pur și simplu de „anarhiști”. „Le este frică de acești oameni”, a spus Trump, continuând: “Acesta este motivul pentru care nu doresc să îi ajutăm”.
Trupele federale desfășurate în Portland fac parte dintr-o nouă unitate a Departamentului Securității Interne (DHS), formată din ofițeri ai Serviciului US Marshals și din reprezentanți ai Biroului de Protecție Vamală și a Frontierei, și au fost dislocate în baza unui decret prezidențial de protejare a monumentelor statuare, semnat de Donald Trump luna trecută, ordinul permițând intrarea în obiectiv a forțelor federale fără permisiunea autorităților locale ale statelor americane. DHS intenționează, de asemenea, să disloce alți 150 de agenți la Chicago în această săptămână, președintele acuzând de multă vreme guvernarea locală de faptul că nu controlează criminalitatea violentă, în Illinois doar weekendul trecut 64 de persoane fiind împușcate, dintre care 11 în mod fatal.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...

Acțiune masivă împotriva contrabandei și evaziunii fiscale. Aproape 100 de percheziții în toată țara

O operațiune masivă, cu 91 de percheziții și 25 de mandate de aducere, se derulează pe întreg teritoriul României, în scopul combaterii contrabandei, a...

“Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei”, susține fostul general Coldea

Florian Coldea, general în rezervă și fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat în dimineața de luni, 27 mai, la un sediu de poliție...
Ultima oră
Pe aceeași temă