15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalTrei zile de rock greu la poalele Cetăţii Râşnovului

Trei zile de rock greu la poalele Cetăţii Râşnovului

În perimetrul de la poalele Cetăţii Râşnovului, în cadrul vechii baze olimpice de biatlon, va avea loc, la finele acestei săptămâni, cel mai mare festival de metal extrem din România. Peste 4.000 de fani, atât de la noi, cât şi din străinătate, şi-au anunţat prezenţa, spaţiile de cazare din zonă fiind la mare preţ în această perioadă. „Râşnovul îşi aşteaptă cu drag invitaţii“, a declarat Adrian Veştea, primarul oraşului Râşnov, care, deşi nu este un fan al acestui gen muzical, şi-a adus tot sprijinul pentru organizarea evenimentului. „Oraşul nostru este foarte receptiv la orice formă de cultură pentru că doreşte să dezvolte potenţialul de agrement al zonei. Rock-ul este un bun mesager şi ne bucură faptul că am primit o serie de cereri de bilete din toate colţurile lumii – şi când spun asta mă refer la solicitări din Mexic, Statele Unite ale Americii sau chiar Australia. Suntem siguri că iubitorii acestui gen de muzică vor reveni atât la o ediţie viitoare a festivalului, cât şi cu alte ocazii“, a mai spus edilul braşovean.

Organizatorii de la Kompas Events şi Asociaţia Club Rockstadt şi-au propus ca Rockstadt Extreme Fest să devină o manifestare tradiţională la Râşnov. Trupa suedeză Katatonia este prima formaţie care a confirmat prezenţa la ediţia viitoare a festivalului, care va avea loc între 14 şi 16 august 2014, iar în timpul celor trei zile ale festivalului din acest an se vor putea achiziţiona primele abonamente, la preţul promoţional de 70 de lei, pentru Rockstadt Extreme Fest 2014.

Gojira şi Primordial, capetele de afiş ale festivalului

La ediţia din acest an, şapte trupe româneşti, în frunte cu Negative Core Project şi Trooper, vor urca pe scena de la Râşnov în prima zi a festivalului, pe 29 august, pentru a face oficiile de gazdă pentru trupele străine invitate. Capul de afiş al celei de-a doua zile a festivalului este Gojira, desemnată cea mai bună trupă live la premiile Golden Gods 2013, considerate printre cele mai râvnite distincţii ale industriei muzicale şi acordate anual de celebra publicaţie Metal Hammer pe baza voturilor exprimate online de public. Formaţia franceză, care va concerta în premieră în România pe 30 august la Rockstadt Extreme Fest, le-a întrecut la capitolul show în cadrul competiţiei lansate de Metal Hammer pe Limp Bizkit, Airbourne, Clutch şi Sabaton.

Cei prezenţi la Râşnov vor avea parte de o porţie consistentă de thrash, progresiv, death şi sludge metal marca Gojira, show-ul fiind programat să dureze o oră şi jumătate. Piesele din repertoriul francezilor, care se remarcă prin structura atipică şi abordarea vocală de o diversitate ieşită din comun a solistului Joe Duplantier, cu treceri de la tonalităţile acute, specifice metalului extrem, la vocea de growl specifică death metalului, sunt mult aşteptate de publicul de la Râşnov.

Înaintea celor de la Gojira, vor susţine recitaluri de câte 45 de minute trei trupe româneşti, în frunte cu Bucovina, şi patru străine. Dintre acestea din urmă se detaşează personalitatea absolută în universul metalului extrem a britanicilor de la Napalm Death. Sound-ul brutal şi mesajul puternic, de implicare socială, bogat în conotaţii politice şi valori de ordin etic ale celor de la Napalm Death, au cucerit fiecare colţ al lumii. Napalm Death, care a rămas în topuri cu albumul „Utilitarian“, lansat anul trecut, continuarea ideatică a materialului „Time Waits For No Slave“ (2009), va oferi un show de o oră.

Primordial, din Irlanda, cea dintâi trupă confirmată pentru Rockstadt Extreme Fest 2013, unul dintre numele grele ale scenei metal contemporane, va încheia ultima zi a festivalului de la Râşnov cu un recital de o oră şi jumătate. Formaţia irlandeză, adică Alan Averill „Nemtheanga“ (voce), Ciáran MacUiliam (chitară), Michael O’Floinn (chitară), Pól MacAmlaigh (bass), Simon O’Laoghaire (tobe), care activează din 1992 sub acest nume, a fost considerată printre primele adepte ale curentului black metal. Primordial incită şi înfierbântă publicul cu îmbinarea dintre pasajele de inspiraţie celtică sau folk metal şi acordurile cu accente sumbre de black metal, iar solistul A.A. „Nemtheanga“ cucereşte cu interpretarea sa teatrală, oferind o experienţă live cu adevărat inedită. Din show-ul de la Râşnov nu vor lipsi piese de pe ultimul din cele şapte albume, „Redemption at the Puritan’s Hand“, lansat în 2011, dar nici de pe „To the nameless dead“ (2007), considerat materialul de referinţă al formaţiei.

Până la intrarea în scenă a irlandezilor vor oferi recitaluri de câte 45 de minute trei trupe româneşti, una din Republica Moldova şi una din Brazilia, iar Textures, din Olanda, şi Septicflesh, din Grecia, vor cânta câte o oră. Recitalul elenilor, adică Seth Siro Anton (bass şi voce), Christos Antoniou (chitară şi aranjamente orchestrale), Sotiris Annunaki V (chitară şi voce clean) şi Fotis Benardo (tobe), este extrem de aşteptat la Rockstadt Extreme Fest 2013, Septicflesh fiind considerat cel mai reprezentativ nume al scenei de death metal simfonic din Grecia. De altfel, pentru realizarea ultimului material discografic, „The Great Mass“, lansat în 2011 şi considerat apogeul simbiozei dintre death metal şi aranjamentele simfonice, trupa a colaborat cu Orchestra Filarmonicii din Praga.

Bilete pentru toate buzunarele

Cele mai scumpe bilete, cele din categoria VIP Backstage (cu acces în culise, întâlniri şi poze cu artiştii preferaţi, autografe şi abonament pentru ediţia din 2014 a festivalului), de 150 lei, au fost epuizate, dar la vânzare se mai găsesc bilete pentru o zi, de 65 de lei bucata. Preţul abonamentului pentru cele trei zile de festival este de 100 de lei, iar copiii sub 6 ani au acces gratuit. Toate categoriile de bilete pentru Rockstadt Extreme Fest 2013 se găsesc în reţeaua BILETOO. Tichetele se pot achiziţiona din punctele de vânzare din cadrul magazinului Unirea Shopping Center, Librăriile Adevărul şi Eminescu, magazinele Flanco, Victoria, Muzica, Sala Palatului şi Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti. De asemenea, tichetele se pot comanda online pe: Biletoo.ro, BLT.ro, MyTicket.ro, Eventim.ro, IaBilet.ro şi Metalhead.ro/bilete.

Cu cortul gratis la festival

Pentru a oferi posibilitatea iubitorilor de metal să rămână cât mai mult conectaţi la atmosfera festivalului, organizatorii au amenajat în imediata vecinătate a scenei un spaţiu de campare pentru corturi, disponibil pentru toţi deţinătorii de bilet. Accesul în camping este permis pe baza unui voucher de campare, care se obţine gratuit, prin completarea formularului disponibil pe site-ul oficial al festivalului: www.rockstadtextremefest.ro.

Cele mai citite

VIDEO. A câștigat primul titlu de campion mondial la snooker. Englezul Kyren Wilson l-a învins pe Jak Jones

Kyren Wilson a obținut primul său titlu de campion mondial la snooker, după ce l-a învins în finală, cu scorul de 18-14, pe galezul...

Jaqueline Cristian a fost învinsă de franţuzoaica de origine rusă Varvara Gracheva

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian a suferit o înfrângere în runda finală a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului WTA 1.000...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...
Ultima oră
Pe aceeași temă