16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternaționalThe Beatles: Contractul "antisegregaţionist", vândut cu peste 23.000 de dolari

The Beatles: Contractul “antisegregaţionist”, vândut cu peste 23.000 de dolari

Contractul prin care trupa britanică The Beatles a refuzat să cânte în faţa unui public separat pe criterii rasiale, în California, în 1965, a fost vândut la licitaţie cu 23.033 de dolari, depăşind de peste patru ori estimările specialiştilor, informează Reuters, citat de Mediafax.

Contractul, semnat de managerul trupei din Liverpool, Brian Epstein, specifică faptul că “nu obligă trupa să cânte în faţa unui public segregat” cu ocazia concertului din 31 august 1965 de la Cow Palace din Daly City, California.

Contractul, estimat iniţial la o sumă cuprinsă în intervalul 3.000 – 5.000 de dolari, s-a vândut în cele din urmă cu 23.033 de dolari, la o licitaţie organizată, marţi, la Los Angeles, de casa Nate D. Sanders. Identitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită.

Concertul de la Cow Palace a făcut parte din cel de-al treilea turneu major al trupei The Beatles în Statele Unite. Semnat pe 24 martie 1965, contractul garantează membrilor trupei suma de 40.000 de dolari, dacă încasările din biletele vândute vor depăşi 77.000 de dolari.

În plus faţă de clauza antisegregaţionistă, muzicienii britanici au solicitat prezenţa la faţa locului a cel puţin 150 de ofiţeri de poliţie, în uniformă, pentru a le asigura protecţia, dar şi instalarea unei platforme speciale pentru setul de tobe al toboşarului Ringo Starr.

Trupa The Beatles a luat poziţie în mod public, în 1964, cu ocazia primului ei turneu american, refuzând să cânte în faţa unui public despărţit după criterii rasiale cu ocazia unui concert pe care trebuia să îl susţină la Gator Bowl din Jacksonville (Florida). Autorităţile locale au acceptat în cele din urmă ca publicul de pe acel stadion să nu fie despărţit în funcţie de rasă, iar trupa britanică a urcat în cele din urmă pe scenă.

Paul McCartney a format alături de John Lennon, George Harrison şi Ringo Starr trupa The Beatles, unul dintre cele mai faimoase şi de succes grupuri din istoria muzicii rock, având la activ peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.

Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă