18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalTensiuni în Balcani. Macedonia de Nord se consideră umilită de Bulgaria, care...

Tensiuni în Balcani. Macedonia de Nord se consideră umilită de Bulgaria, care îi refuză primirea în UE

Bulgaria refuză primirea în UE a Republicii Macedonia de Nord, care, în replică, se consideră “umilită” de Bulgaria.

Intrarea unei țări în UE se face prin consensul membrilor Uniunii Europene. Președintele Macedoniei, Stevo Pendarovski, a declarat că i-a interzis premierului său, Dimitar Kovacevs, să meargă la Bruxelles la reuniunea UE. Acolo, Bulgaria ar urma să folosească dreptul de veto împotriva Macedoniei de Nord.

“I-am indicat premierului Kovacevs să nu meargă la summit-ul de la Bruxelles doar pentru a face poze și pentru a îndura umilința din partea Bulgariei”, a declarat președintele Pendarovski într-un interviu citat de agenția bulgară Novinite.

“Noi, politicienii din țările mici, suntem adesea în situația de a fi nevoiți să cedăm. Dar cred că în ultimii doi ani am avut din partea Bulgariei tot atâtea hărțuiri câte am avut în 20 de ani de negocieri cu Grecia”, a susținut președintele macedonean.

Bulgaria consideră că Republica Macedonia de Nord nu respectă drepturile minorităților etnice de pe teritoriul ei. Doar dacă va respecta aceste drepturi, Macedonia de Nord ar putea intra în UE, susține Bulgaria. Acest punct de vedere a fost prezentat, acum zece zile, de Iliana Iotova, vicepreședinta Bulgariei.

Primirea în UE se face doar cu condiția respectării drepturilor minorităților

„De luni bune, noi am cerut partenerului nostru de la vest, în speţă Republica Macedonia de Nord, să respecte drepturile etnicilor bulgari, aşa cum fac toate celelalte ţări ale Uniunii Europene, dar din păcate până în acest moment Republica Macedonia de Nord nu a răspuns acestor solicitări ale noastre. Considerăm că nu a fost îndeplinită această condiţie. Noi am pus şi nişte condiţii din domeniul educaţiei, în speţă toată lumea cunoaşte istoria comună pe care o avem. Am solicitat ca manualele de istorie din ciclul preuniversitar să reflecte corect istoria şi să nu o manipuleze, să nu o denatureze, pentru că în momentul de faţă în aceste manuale de istorie sunt scrise foarte multe neadevăruri şi lucruri rele la adresa bulgarilor şi a poporului bulgar. Noi am cerut ca aceste lucruri să fie scoase. Am mai cerut desecretizarea arhivelor comuniste, în care în mod sigur se vor găsi dovezi privind represaliile la care au fost supuşi cei care se considerau etnici bulgari”, a declarat vicepreşedinta Bulgariei. Ea a făcut această declarație în România, unde a fost prezentă la o festivitate a minorității bulgare.

Franța și Germania au anunțat că vor media disputa cu Macedonia de Nord, pentru a o primi în UE. Franța deține Președinția rotativă a UE, până la 1 iulie 2022. Președintele Macron a avut întâlniri cu preşedintele Rumen Radev al Bulgariei și cu premierul Dimitar Kovacevs al Macedoniei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă