2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInternaționalTEATRU TV. Scrierile unui rebel legendar: „Nuntă însângerată“

TEATRU TV. Scrierile unui rebel legendar: „Nuntă însângerată“

În această seară, la TVR 2, la ora 20.10 , puteţi vedea spectacolul „Nuntă însângerată“, pe un text de Federico García Lorca, în regia lui Timotei Ursu.

Lorca  s-a născut în Spania, în anul 1898. Imediat după ce a împlinit 20 de ani a plecat la Madrid. S-a împrietenit, printre alții, cu Salvador Dali. Peste câțiva ani, Dali îi făcea scenografia pentru spectacolul “Mariana Pineda“.

Lorca a murit executat în 1936 în timpul Războiului Civil din Spania. Era simpatizant al Frontului Național și homosexual declarat, suficiente motive pentru o execuție în vremurile acelea. Nici până în ziua de astăzi nu se știe unde i-a fost îngropat corpul. Cărțile lui au fost arse în piețele publice, iar opera i-a fost interzisă în timpul dictaturii generalului Franco.

Spectacolul a avut premiera pe 27 martie 1976 la Televiziunea Română și premiera mondială pe 28 martie 1933 la Teatrul Beatriz din Madrid. Blestemul Mamei îndreptat împotriva a tot ce ucide, oprind cursul firesc al vieții, este cutremurător: „Blestemate fie toate cuțitele și banditul care le-a născocit… și puștile și pistoalele și cuțitul cel mai mic… și tot ceea ce poate ciopârți trupul unui bărbat. Al unui bărbat frumos, cu floare la ureche, care se duce la vie sau la măslinii lui… și… nu se mai întoarce“.

Din distribuția spectacolului de la a cărui premieră se sărbătoresc 40 de ani, fac parte: Tudor Gheorghe, Olga Tudorache, Ștefan Radof, Violeta Andrei, Alexandru Repan, Irina Răchiteanu-Sirianu, Victor Mavrodineanu, Vali Voiculescu-Pepino, Eugenia Bosânceanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Cristina Radu, Nicolae Dinică, George Ulmeni, Anatol Spânu, Ștefan Hagima, Doina Anastasiu, Aristița Diamandi, Lucia Toma, Irina Cosma, Lucia Darac, Ortansa Panamarenco,Marinela Cătălin, Costel Avădanei.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă