-0.1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInternaționalSummit G20 în Indonezia. Se așteaptă o întâlnire Joe Biden - Xi...

Summit G20 în Indonezia. Se așteaptă o întâlnire Joe Biden – Xi Jinping. Putin nu va fi prezent

O întâlnire directă între Joe Biden și Xi Jinping, președinții Statelor Unite și Chinei, va avea loc, aproape cu certitudine, cu prilejul actualului summit G20.

Reuniunea grupului G20 se desfășoară în insula Bali din Indonezia. Programul propriu-zis al reununii este în perioada 15-16 noiembrie 2022. Totuși, o serie de lideri de prim rang se află în Bali încă din data de 13 noiembrie. La 14 noiembrie se așteaptă o întâlnire între președinții Joe Biden și Xi Jinping.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se pare că nu va veni la G20. Șeful delegației Rusiei la această reuniune este ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care s-ar afla deja în Indonezia. Potrivit unor surse neoficiale, Putin nu vine în Bali întrucât se teme că s-ar putea organiza un atentat împotriva lui, atentat în care ar fi implicate SUA, Marea Britanie și Ucraina. Pe de altă parte, nici președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu va veni în Bali. Liderul de la Kiev va participa însă la summit prin videconferință. Deși Ucraina nu face parte din G20, președintele Ucrainei a fost invitat de președintele Indoneziei la acest eveniment.

SUA, China și Rusia își dispută rolul de lider în Asia

Din Cambodgia, unde s-a aflat înainte să vină în Indonezia, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis deja o declarație în care acuză NATO că a renunțat să fie doar o organizație defensivă. Lavrov admite că NATO avea acest rol defensiv pe timpul fostei URSS. Lavrov subliniază că, acum, NATO și-ar dori un rol de lider în zona Asia – Pacific, rol care, evident, este inacceptabil, din punctul de vedere al Rusiei. Rusia mai critică și tendințele de “militarizare” a regiunii Asiei de Sud-Est. Aceste tendințe s-ar exercitate prin intermediul Statelor Unite și al aliaților lor – Australia, Noua Zeelandă și Japonia, susține Lavrov. Opinia Rusiei este că trebuie menținut rolul ASEAN (Asociația Țărilor din Asia de Sud-Est), din care fac parte zece țări ale acestei regiuni. Indonezia este unul dintre membrii fondatori ai ASEAN. Pe de altă parte, ASEAN este unul dintre invitații permanenți la G20.

Ultima reuniune G20 a fost la Roma, în octombrie 2021, deci înainte de războiul din Ucraina. Merită amintit că, în martie 2022, după ce Rusia a atacat Ucraina, președintele Joe Biden a cerut excluderea Rusiei din G20. Această cerere nu a fost însă aplicată.

Chiar înaintea actualei reuniuni G20, Biden a participat la summit-ul ASEAN din Cambodgia. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost și el prezent la reuniunea ASEAN.

Summit G20 dedicat combaterii crizei alimentelor și a energiei

Grupul G20 reunește 19 state cu economiile cele mai puternice, precum și Uniunea Europeană. În plus, unul dintre invitații care a ajuns deja în Bali este președintele Băncii de Dezvoltare din Asia (Asian Development Bank), Masatsugu Asakawa.

Gazda reuniunii din Bali va fi președintele Indoneziei, Joko Widodo, care este și președinte G20. Indonezia este o țară cu 275 de milioane de locuitori iar războiul din Ucraina i-a adus temeri legate de aprovizionarea cu alimente, notează presa occidentală. Președintele Widodo spera ca, în contextul reuniunii din Indonezia, liderii Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, să stea la aceeași masă. În mod cert, acest lucru nu se va întâmpla acum.

Potrivit unui anunț al autorităților din Indonezia, la reuniunea din Bali se vor lua decizii privind “provocările aduse de multiple crize, între care cea alimentară, a energiei și a sănătății”. Indonezia are preocupări intense și în ceea ce privește clima. Drept simbol al acestor preocupări, transportul la reuniunea G20 va fi asigurat cu autobuze electrice.

Summit-ul se va defășura în mai multe locații simultan. Printre acestea se numără Apurva Kempinski, Garuda Wisnu Kencana Cultural Park, Tahura Ngurah Rai Mangrove și organizația indoneziană pentru Dezvoltarea Turismului (Indonesia Tourism Development Corporation, ITDC). Apurva Kempinski este un hotel de cinci stele din Bali. Garuda Wisnu Kencana Cultural Park este un renumit parc turistic din Badung.

“Șefii NATO susțin acum că vor juca un rol principal aici și își mută deja așa-numita linie de apărare în Marea Chinei de Sud”

Serghei Lavrov,

Ministrul de Externe al Rusiei

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

George Simion atac la politicienii români europeni: Nu s-au preocupat de drepturile românilor cum ar fi trebuit

Preşedintele AUR, George Simion, susţine că, până acum, politicienii care au reprezentat ţara la nivel european "nu s-au preocupat de drepturile românilor cum ar...

Lucrul de acasă, tot mai căutat la final de an – studiu

Tot mai mulţi candidaţi români îşi caută, spre final de an, un job remote, care fie să le permită să evite naveta în sezonul...

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă