Rex Tillerson, în Orientul Mijlociu, pentru a consolida poziția Administrație Trump

SUA și Turcia, „ori la bal, ori la spital”

Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a început un turneu în Orientul Mijlociu, cea mai sensibilă parte fiind „discuțiile dificile” de la Ankara, despre care ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a spus: „Fie vom repara relaţia cu SUA, fie ea va fi complet distrusă!

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 13.02.2018 - 01:42

Tillerson s-a întâlnit cu omologul său egiptean, Sameh Choukri, și cu preşedintele Abdel Fattah Al-Sissi, discuțiile fiind axate pe situațiile de criză, generatoare de refugiați și migranți, dar și de răspândire a terorismului, din Siria şi Libia. Un alt subiect pe agenda diplomatului american este pacea israeliano-palestiniană, pe care președintele american, Donald Trump, n-o vede posibilă, din lipsa voinței celor două părți de a se înțelege.

Vizita lui Tillerson intervine cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Egipt, care vor avea loc la 26 martie, și la care Al-Sissi va candida pentru un nou mandat. Washingtonul dorește ca acestea să se desfășoare cu respect pentru democrație, existând informaţii în presă referitoare la anchete care vizează reprezentanţi ai opoziţiei din Egipt.

Și vicepreşedintele american, Mike Pence, a făcut o escală în capitala egipteană la 20 ianuarie, pentru discuţii îndeosebi despre securitatea în regiune şi circumstanțele acordării de către SUA a  ajutorului financiar pentru Egipt.

După Cairo, Tillerson va merge în Kuweit, unde va participa la o reuniune ministerială a coaliţiei internaţionale împotriva grupării ISIS din Irak şi Siria, coaliţie aflată sub comanda SUA. Urmează Amman, unde va fi primit de Regele Abdullah al II-lea, şi Beirut, pentru convorbiri cu preşedintele Michel Aoun şi premierul Saad Hariri.

   Moment „foarte critic” între Washington și Ankara

Cea mai dificilă vizită a lui Tillerson va fi la Ankara. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat luni că există o gravă problemă de încredere între Washington şi Ankara, ale căror relaţii se află într-un moment „foarte critic”, riscând să se deterioreze total.

Şeful diplomaţiei turce a făcut aceste afirmaţii la o zi după ce consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, H.R. McMaster, s-a aflat în Turcia. „Relaţiile noastre se află într-un punct foarte critic. Fie vom repara această relaţie, fie ea va fi complet distrusă. Nu există nicio altă opţiune”, a declarat Cavusoglu.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, deja tensionate după puciul eşuat din Turcia din iulie 2016, s-au deteriorat şi mai mult din cauza sprijinului american pentru miliţia kurdă siriană YPG, pe care Turcia o consideră o extensie a organizației teroriste PKK şi împotriva căreia a lansat la 20 ianuarie o operaţiune militară în enclava siriană Afrin.

De la debutul ofensivei, Turcia a avertizat în mai multe rânduri Statele Unite că ar putea avansa spre Manbij, la circa o sută km de est de Afrin, controlat de asemenea de YPG , alături de militari americani. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a cerut ca militarii americani să se retragă din Manbij, pentru a se evita orice confruntare directă între cele două forţe aliate în cadrul NATO.

Subiectul a fost abordat duminică de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, H.R. McMaster, şi omologul său turc, Ibrahim Kalin, în timpul unei întâlniri la Istanbul în care au insistat asupra parteneriatului strategic pe termen lung între Ankara şi Washington.McMaster și Kalin au analizat evoluţiile regionale, factorii care au dus la deteriorarea relaţiilor dintre cei doi aliaţi, precum şi noi modalităţi de  a combate terorismul.

 

Comentarii