7.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInternaționalSpaceX a pierdut 40 de sateliți din cauza unei furtuni solare

SpaceX a pierdut 40 de sateliți din cauza unei furtuni solare

SpaceX a suferit o pierede de 40 de sateliți în urma unei furtuni solare, la o zi după lansare. Starlink este oferta lui Musk de a furniza internet de mare viteză folosind mii de sateliți în orbită.

Sistemul este relativ scump, dar poate fi folosit în locuri în care conexiunile prin cablu nu pot. De exemplu, în Tonga, unde cutremurul din ianuarie a întrerupt cablul de date subacvatic. O stație Starlink este construită în apropiere de Fiji pentru a ajuta la restabilirea accesului.

SpaceX a pierdut 40 de sateliți la o zi după lansare

Ultimii 49 de sateliți au fost desfășurați la aproximativ 210 km deasupra Pământului. SpaceX a spus că „fiecare satelit a realizat un zbor controlat” după ce a fost trimis pe 3 februarie. Cu toate acestea, o zi mai târziu, furtuna geomagnetică a lovit Pământul. Este același tip de mecanism care creează aurore precum aurora boreală, dar poate avea și efecte periculoase.

Această furtună a încălzit atmosfera și a făcut-o mult mai densă decât se aștepta. SpaceX a încercat să pună sateliții într-un „mod sigur”, făcându-i să zboare la margine pentru a minimiza glisarea.

„GPS-ul la bord sugerează că viteza de escaladare și severitatea furtunii au cauzat rezistența atmosferică să crească cu până la 50% mai mult decât în timpul lansărilor anterioare”, a spus SpaceX.

Frecvența a fost suficient de puternică pentru a împiedica sateliții să iasă vreodată din acel „mod sigur”. Aceștia trebuiau să se întoarcă pe orbita la care trebuiau să ajungă pentru a fi stabili. În schimb, „până la 40” vor cădea înapoi în atmosfera Pământului și vor arde.

Jacob Geer, șeful de Supraveghere Spațială al Agenției Spațiale din Marea Britanie, a declarat că nu se așteaptă ca „nicio parte” a sateliților să lovească pământul.

„Evenimentele de genul acesta ne amintesc că spațiul este o provocare, introducerea sateliților sau a astronauților pe orbită nu este încă ușoară”, a spus el.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Piedone devine favoritul bucureștenilor pentru funcția de primar general

În contextul alegerilor iminente pentru Primăria Generală a Bucureștiului, Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5, a devenit principalul favorit al bucureștenilor,...

Sondaj Avangarde: 53% dintre români – de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu localele

Peste jumătate dintre români - 53% - se declară de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale, potrivit unei cercetări sociologice...

Probleme mari pentru combinatul siderurgic de la Galați

Combinatul siderurgic Liberty de la Galați are o situație din ce în ce mai dureroasă: datorii de peste 2 miliarde de lei, pierderi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă