16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalVIDEO NASA lansează sonda DART pentru a se ciocni cu un asteroid

VIDEO NASA lansează sonda DART pentru a se ciocni cu un asteroid

O rachetă SpaceX Falcon 9 a fost lansată miercuri dimineață de NASA, purtând sonda DART care se va ciocni cu un asteroid. Este prima misiune de apărare a planetei de o eventuală lovitură catastrofală.

Misiunea DART este prima în încercarea de a schimba traiectoria unui asteroid și a evita un posibil impact cu Pământul. Sonda se va ciocni intenționat cu ținta, însă de această dată nu este vorba despre o amenințare pentru Terra. Scopul este să-i schimbe traiectoria și viteza cu 1%.

NASA nu cunoaște niciun asteroizi care se va îndrepta către Pământ în următorii 100 de ani. Dar agenția se așteaptă ca în cele din urmă roci spațiale enorme să se apropie de planeta noastră, notează Insider.

NASA lansează sonda DART în prima misiune de apărare

Sonda, o cutie mai mică decât un cărucior de golf, a decolat la bordul Falcon 9 la 1:21 a.m. ET miercuri. Odată ce racheta o eliberează în spațiu, nava spațială DART își va petrece aproximativ două ore desfășurând panourile solare. Dacă totul merge fără probleme, sonda se va îndrepta spre o pereche de asteroizi. Una, o moonlet numită Dimorphos, orbitează pe cealaltă, Didymos. DART vizează moonlet, care este cam la fel de mare ca un stadion de fotbal. Este programat să-și atingă ținta, la 6,8 milioane de mile de Pământ.

„Vom lovi din greu, dar îl lovim cu un vehicul foarte mic. ”, a declarat Ed Reynolds, managerul de proiect DART la Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, într-o conferință de presă luni.

Dacă va reuși, DART va dovedi că tehnologia poate schimba căile asteroizilor periculoși. De asemenea, va furniza NASA date valoroase despre modul în care coliziunea afectează asteroidul și cât de mare trebuie să fie o sondă pentru a-și muta ținta.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a trei ostatici

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, anunță Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit BBC. Trupurile aparțin lui Shani Louk, Amit Buskila...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă