5.4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInternaționalȘeful diplomației americane îndeamnă la măsuri „dure” contra Iranului

Șeful diplomației americane îndeamnă la măsuri „dure” contra Iranului

Teheranul a adoptat această mișcare în urma deciziei de a-şi reduce şi mai mult angajamentele asumate prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP, conform News.ro.

 
”A venit timpul, acum, ca toate naţiunile să respingă şantajul nuclear al acestui regim şi să ia măsuri dure în vederea creşterii presiunii”, a declarat, citat într-un coomunicat, secretarul de Stat american Mike Pompeo.

”Dezvoltarea unor activităţi de prolifere (nucleară) ale Iranului alimentează temeri cu privire la faptul că acesta se află pe cale să se poziţioneze pentru a avea opţiunea unor progrese nucleare rapide”, a adăugat el.

”Membrii comunităţii internaţionale care sunt pe drept îngrijoraţi de ultimele atacuri şi provocări iraniene ar trebui să-şi imagineze cum a va acţiona Iranul dacă ar avea arma nuclară. Statele Unite nu vor permite niciodată să se întâmple acest lucru”, a continuat el.

”Ultimele escaladări nucleare ale Iranului reflectă intenţiile pe care regimul le are de la bun început, şi anume de a forţa mâna comunităţii internaţionale să-i accepte violenţa şi terorismul, în timp ce el subminează suveranitatea vecinilor săi”, a mai apreciat Pompeo.

Washingtonul a ieşit anul trecut din acordul internaţional în dosarul nuclear iranian din 2015 şi poartă de atunci o politică de ”presiune maximă” împotriva Teheranului, menită să oblige Republica islamică să încheie un nou acord, cu ”garanţii mai bune”.

Iranul a anunţat că încetează să mai respecte anumite angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul acestui pact.

Asfixiat de sancţiuni, Teheranul intenţionează astfel să exercite presiuni asupra ţărilor în continuare semnatare ale acordului, mai ales europene, pentru a-l ajuta să ocolească sancţiunile americane.

Cele mai citite
00:01:05

VIDEO. Ploile torențiale inundă case și drumuri în New South Wales

Drumuri și locuințe din statul australian New South Wales au fost inundate, iar în ziua următoare se așteaptă ca ploi abundente să lovească statul...

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...
00:01:05

VIDEO. Ploile torențiale inundă case și drumuri în New South Wales

Drumuri și locuințe din statul australian New South Wales au fost inundate, iar în ziua următoare se așteaptă ca ploi abundente să lovească statul...
Ultima oră
Pe aceeași temă