Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mișcarea 5 Stele a câștigat alegerile din Italia, dar Berlusconi speră să poată forma noul guvern

Confuzie şi incidente la unele secţii de votare pentru alegerile legislative din Italia, inclusiv un protest neobişnuit la secţia unde fostul premier Silvio Berlusconi şi-a exercitat dreptul la vot, relatează agenţia The Associated Press.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 05.03.2018 - 07:33

Prezenţa la vot era de 58% la ora locală 19.00 (20.00 ora României), cea mai redusă din istoria ţării. Potrivit jurnalistului La Repubblica Antonello Guerrero până la închiderea urnelor ar putea veni sub 70% din italieni, mai puţin ca în 2006, 2008 şi 2013. 

UPDATE Mișcarea 5 Stele, pe primul loc

Formaţiunea populistă Mişcarea 5 Stele se poziţionează pe primul loc în urma scrutinului parlamentar din Italia, relevă rezultatele sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Partidul populist antisistem M5S a obţinut între 29,5% şi 32,5% în urma scrutinului parlamentar desfăşurat duminică în Italia, conform sondajelor de opinie citate de postul RAI News şi de cotidianul La Repubblica. Pe locul doi se situează Partidul Democrat (PD, centru-stânga), cu un scor estimat a fi între 20% şi 23%.

Însă coaliţia condusă de fostul premier Silvio Berlusconi speră să poată forma viitorul guvern. Partidul Forza Italia (FI, centru-dreapta), condus de Silvio Berlusconi, este creditat cu 12,5%-15,5%, la egalitate cu formaţiunea de extremă-dreapta Liga Nordului (12,5%-15,5%), condusă de Matteo Salvini. Partidul naţionalist-conservator Fraţii Italiei (FdI), condus de Giorgia Meloni, ar urma să obţină între 3,5% şi 5,5%.

Partidul Liber şi Egali (LeU) este creditat cu 3%-5%, formaţiunea +Europa ar urma să obţină 2%-4%, Noi cu Italia 1%-3%, iar Mişcarea Civică Populară 1%-2%.

Prezenţa la vot la era de 19,3% la ora locală 12 (ora României, 13), a anunţat Ministerul de Interne de la Roma.

Cozi lungi se înregistrează la unele secţii din Roma, Milano şi alte oraşe italiene, în special din cauza noilor măsuri antifraude electorale, au anunţat autorităţile.

Unele erori în ceea ce priveşte buletinele de vot au fost sesizate la secţii din Palermo, Mantova şi două localităţi din zona oraşului Alessandria.

Mai multe secţii de vot de la Palermo au fost deschise mai târziu din cauză că autorităţile au trebuit să înlocuiască 200.000 de buletine de vot eronate.

Un protest neobişnuit a avut loc la secţia din Milano unde a votat fostul premier Silvio Berlusconi.

O activistă Femen pe jumătate dezbrăcată a protestat faţă de fostul premier având scris pe corp mesajul "Berlusconi, ai expirat". Aceasta s-a urcat pe masa unde se afla urna de vot. Fostul premier, lider al formaţiunii de centru-dreapta Forza Italia, a părăsit imediat încăperea şi a revenit după ce forţele de ordine au luat-o pe tânăra topless. 

"S-a întâmplat totul atât de repede încât nici nu am avut timp să mă uit', a afirmat râzând Berlusconi, cunoscut pentru glumele sale fără perdea. 

Peste 40 de milioane de cetăţeni italieni au fost chemaţi la urne duminică pentru desemnarea membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, iar un rezultat neconcludent al scrutinului riscă să genereze o amplă criză politică în Italia.

Potrivit sondajelor de opinie, formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele se va poziţiona pe primul loc în scrutinul din 4 martie, fiind creditată cu peste 26-28% din intenţiile de vot, urmată de Partidul Democrat (centru-stânga), cu peste 21-22%.

Însă o coaliţie formată din partidul Forza Italia (centru-dreapta, condus de fostul premier Silvio Berlusconi, 16-18%) şi din formaţiunea radicală Liga Nordului (extremă-dreapta, 13-15%) probabil va încerca să formeze viitorul guvern al Italiei. Partidul Liber şi Egali (LeU) este creditat cu 5-6%, iar formaţiunea Fraţii Italiei (FdI) cu 4,5-5%.

Silvio Berlusconi s-a declarat încrezător că formaţiunea sa, Forza Italia (centru-dreapta), va putea alcătui o coaliţie guvernamentală cu formaţiuni de dreapta şi extremă-dreapta după scrutin.

"Toate sondajele de opinie în zona centru-dreapta arată că pragul de 40% poate fi atins. Sunt convins că putem ajunge şi la obiectivul de 45%, mizez pe contribuţia conaţionalilor noştri din străinătate", a declarat Silvio Berlusconi într-un interviu acordat site-ului de ştiri America Oggi.

"Coaliţia noastră, cu forţele de centru-dreapta, este solidă, deoarece se bazează pe idei şi proiecte comune, precum şi pe o istorie de colaborare pozitivă de zeci de ani", a subliniat Silvio Berlusconi.

În vârstă de 81 de ani, Silvio Berlusconi nu poate deţine din nou, deocamdată, funcţia de premier al Italiei deoarece are o condamnare prin care i se interzice acest lucru. El a evocat posibilitatea desemnării pentru funcţia de prim-ministru a lui Antonio Tajani, actualul preşedinte al Parlamentului European, care s-a declarat onorat de propunere. Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a semnalat că este dispus să accepte funcţia de premier al Italiei în cazul victoriei coaliţiei conduse de Silvio Berlusconi în scrutinul parlamentar de duminică. "Îi mulţumesc lui Silvio Berlusconi pentru gestul de stimă faţă de mine. I-am semnalat disponibilitatea mea de a fi în slujba Italiei. Acum, orice decizie ulterioară le aparţine cetăţenilor italieni şi preşedintelui Italiei", a transmis Antonio Tajani prin Twitter.

Silvio Berlusconi, care a condus în mai multe rânduri Guvernul Italiei, a declarat că în cel mult un an este dispus să devină din nou prim-ministru, în contextul expirării condamnării prin care i se interzice să deţină funcţii publice, potrivit Mediafax.

Comentarii

loading...