11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalRussell Crowe, aplaudat în sălile de cinema pentru filmul The Water Diviner

Russell Crowe, aplaudat în sălile de cinema pentru filmul The Water Diviner

The Water Diviner, cel mai recent film în care Russell Crowe a avut dublu rol – actor și regizor, intră în cinematografele din România din 16 ianuarie. Filmul, la toate vizionările de presă din România dar și din alte țări est europene, în special Turcia, a fost primit cu aplauze la căderea cortinei.

Este usor de înțeles reacția pentru că filmul e o poveste reală despre viață și aduce mai actual ca niciodată doua civilizații împreună – civilizația otomană de sorginte musulmană și civilizația occidentală, reprezentată de britanici, francezi, australieni.

înainte de toate, producția este un omagiu adus victimelor din primul Război Mondial. Acțiunea filmului este plasată în contextul conflictului turco-britanic din perioada 1914-1918 și este centrat pe Bătălia de la Gallipoli. Confruntarea a avut loc în peninsula omonimă din Turcia din aprilie 1915 până în decembrie 1915. Potrivit cronicilor vremii, o uniune militară dintre Imperiul Britanic și Franța a încercat cucerirea capitalei Imperiului Otoman, Istanbul, și securizarea unei rute maritime, vitală pentru menținerea Rusiei în război.  

În Turcia, campania este cunoscută ca și Çanakkale Savașları, după denumirea provinciei Çanakkale. În Marea Britanie este cunoscută ca și Campania Dardanelelor sau Gallipoli.

Numai într-o singură săptămână, în perioada august-septembrie 1915, turcii au pierdut peste 70.000 de oameni și europenii câteva mii.

Dar povestea nu este doar despre război. Este drama unui bărbat care-și trimite cei trei baieți la luptă și care pleacă în căutarea rămășitelor lor pământești. Joshua Connor (Crowe) pleacă din Australia spre Gallipoli pentru a încerca să-și găseasca fii.

Bătălia de la Gallipoli a fost sursă de inspiraţie pentru mai multe creaţii cinematografice, însă niciodată până acum nu s-a aplecat asupra destinului unui singur om. Filmul „The Water Diviner / Promisiunea” este centrat pe această idee si ceea ce fascineaza este ciocnirea dintre cele doua civilizatii dupa razboi .

Alături de Russell Crowe, din distribuția filmului face parte actrița ucrainiană Olga Kurylenko, de care ne aducem aminte din filmul James Bond – „Quantum of Solace”  și australianul Jai Courtney din „Insurgent”. Imaginea filmului este semnată de Andrew Lesnie, deţinătorul unui Premiu Oscar pentru cea mai bună imagine pentru „The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring”.

Dincolo de lectia de istorie, filmul este o lecție de geografie și de umanitate. Descoperi alături personaje farmecul culturii Levantine, mareția construcției Hagi Sofia, obiceiurile turcilor, totul e creat cu atenție de la ținută, cultură, port până la limbaj.

Personajele vorbesc în limba fiecarei regiuni în parte. Russell Crowe engleza cu accent australian, Olga vorbește turca fluent precum o otomană, grecii vorbesc greaca. Totul este atât de autentic. Niciun detaliu nu este lăsat la voia întâmplării.

Din 16 ianuarie, „Promisiunea / The Water Diviner” poate fi vizionat în toate cinematografele din România, fiind distribuit de InterComFilm Distribution.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă