Foto Arhiva

Rusia condamnă Cehia pentru decizia de a-l extrăda pe hackerul rus Evgheni Nikulin în SUA

Ministerul rus de Externe a condamnat, luni, decizia Cehiei de a-l pe extrăda pe cetăţeanul rus Evgheni Nikulin în Statele Unite, unde este acuzat că ar fi desfăşurat atacuri cibernetice asupra mai multor platforme online, relatează site-ul agenţiei Tass.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 02.04.2018 - 14:54

Diplomaţia de la Moscova susţine că acest pas făcut de autorităţile de la Praga subminează fundaţiile cooperării dintre cele două state.

"Suntem indignaţi de decizia Cehiei de a-l extrăda pe cetăţeanul rus Nikulin în Statele Unite - care a fost reţinut la cererea Washingtonului şi ţinut în arest din octombrie 2016. Suntem dezamăgiţi că, în loc să ia în considerare normele legale, Republica Cehă a luat o decizie prin care încearcă din nou să-şi arate loialitatea faţă de aliatul său, un obiectiv care a fost declarat recent prioritate absolută. Considerăm că decizia luată de Praga este un pas deliberat şi motivat politic, menit să submineze fundamentele constructive ale cooperării bilaterale", potrivit unui comunicat.

Ministerul rus de Externe a precizat că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a-l proteja pe cetăţeanul rus Evgheni Nikulin, susţinând că drepturile acestuia au fost încălcate.

"Cererea de a-l preda pe Nikulin autorităţilor de la Moscova, depusă de către biroul procurorului general al Rusiei, a fost ignorată, la fel ca şi apelurile noastre pentru a lua în calcul faptul că, având în vedere isteria anti-rusă din Statele Unite, cetăţeanul nostru nu poate beneficia de un proces corect în acea ţară", se mai arată în comunicat.

La 30 martie, Ministerul Justiţiei din Republica Cehă a decis extrădarea lui Evgheni Nikulin (29 de ani) în Statele Unite. Hackerul rus a fost arestat în 2016 la Praga, iar autorităţile cehe au colaborat cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI).

O instanţă federală din statul american California l-a găsit vinovat pe Evgheni Nikulin de spargerea mai multor plaforme online ale unor companii din Statele Unite precum LinkedIn, Dropbox şi Formsprind. Potrivit LinkedIn, în urma atacului din 2012 au fost compromise datele a 100 milioane de utilizatori.

Comentarii