6.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInternaționalRomânia și-a suspendat finanțarea către Agenția ONU pentru ajutorarea refugiaților palestinieni, după...

România și-a suspendat finanțarea către Agenția ONU pentru ajutorarea refugiaților palestinieni, după ce angajați ai Agenției ar fi participat la atacul asupra Israelului

România și-a suspendat finanțarea către Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat (UNRWA).

Această decizie a fost anunțată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României, printr-un comunicat difuzat la data de 29 ianuarie 2024. Cel puțin alte șase țări (SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Austria și Japonia) anunțaseră, ca și România, că opresc trimiterea de fonduri către UNRWA.

“MAE a luat notă cu maximă îngrijorare de recentele acuzații grave privind presupusa implicare a unor membri ai personalului Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat – UNRWA – în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului, de la 7 octombrie 2023. Aceste acuzații trebuie să facă obiectul unor investigaţii imediate și aprofundate ale ONU.

Salutăm reacția rapidă a conducerii UNRWA de a rezilia cu efect imediat contractele persoanelor vizate și ne exprimăm toată încrederea că investigațiile demarate de ONU, aflate inclusiv în atenția Secretarului General al organizației, vor clarifica situaţia în cel mai scurt timp.

Până la finalizarea investigației, MAE nu va lansa proceduri pentru noi contribuții voluntare către UNRWA”, a anunțat Ministerul român de Externe.

MAE precizează totuși că “nevoile civililor palestinieni vor continua să fie o prioritate pentru România, urmând a ne menține coordonarea cu partenerii noştri, inclusiv la nivel european”.

“Reamintim că România a condamnat ferm, încă din primele momente, atacurile Hamas de la 7 octombrie 2023 împotriva Israelului, considerând inacceptabile actele teroriste, exprimând regretul pentru victimele înregistrate, condamnând luarea de ostatici și făcând apel pentru eliberarea acestora. Toate aceste elemente sunt în deplină concordanță cu poziția consacrată, principială a României față de situația din Orientul Mijlociu și Procesul de Pace din regiune, cu accent pe soluția celor două state”, subliniază comunicatul MAE.

Israelul susține că 12 angajați ai UNRWA au trecut din Gaza în Israel în data de 7 octombrie 2023. Dintre cei 12, unul ar fi participat la răpirea unei femei din Israel, pe care a dus-o în Gaza. Pe de altă parte, ONU a anunțat că, dintre cei 12 angajați asupra cărora planează suspiciuni, 9 au fost concediați.

Militarii israelieni care luptă acum în Fâșia Gaza au ca obiectiv distrugerea grupării Hamas. Cu toate acestea, Israelul n-ar fi interesat să mențină controlul asupra Fâșiei Gaza, după ce va anihila Hamas.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă