13.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăInternaționalSUA și trei țări arabe ar dori schimbarea șefului Autorității Palestiniene

SUA și trei țări arabe ar dori schimbarea șefului Autorității Palestiniene

Diplomați din SUA, Iordania, Egipt și Arabia Saudită negociază asupra unui plan de înlocuire a lui Mahmoud Abbas din funcția de șef al Autorității Palestiene (președinte al Palestinei).

Potrivit presei din SUA, negocierile celor patru țări menționate ar viza “un transfer de putere de la actualul lider palestinian Mahmoud Abbas la o altă persoană”. Abbas ar urma să cedeze funcția de președinte al Palestinei către un politician care să poată colabora cu Israelul în vederea predării controlului asupra Fâșiei Gaza și a West Bank (Cisiordania), către autoritățile palestiniene de la Ramallah. Această predare a controlului, de către Israel către administrația de la Ramallah, se va face însă doar după ce actualul război dintre Israel și Hamas se va termina, specifică sursele citate de presa din SUA.

Candidați la funcția de președinte al Palestinei ar fi Salam Fayyad – fost prim-ministru al Autorității Palestiniene, Nasser al-Kidwa – fost ministru de Externe al Autorității Palestiniene, nepot al fostului lider palestinian Yasser Arafat – precum și Mohammad Mustafa, acesta din urmă fiind consilierul economic al actualului președinte Abbas. În favoarea lui Mohammad Mustafa s-ar fi pronunțat și actualul președinte Mahmoud Abbas.

Pe de altă parte, cu privire la Salam Fayyad se știe că trăiește în prezent în SUA (deci se presupune că are sprijinul SUA) și că are, concomitent, relații bune cu liderii Israelului.

Actualul război din Orientul Mijlociu a început la 7 octombrie 2023, când gruparea teroristă Hamas, cu sediul în Fâșia Gaza, a atacat teritoriul statului Israel. Drept răspuns, Israelul a atacat Gaza iar armata israeliană a intrat în Gaza, cucerind inclusiv orașul principal, Gaza City. Oficiali israelieni au precizat că Israelul dorește distrugerea grupării Hamas dar nu intenționează să mențină, ulterior, controlul asupra Fâșiei Gaza.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 709: Interdicție pentru ucraineni de a se apropia de granițele cu România și Republica Moldova

Cetăţenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi pentru a participa la război, au interdicţia de a...
00:00:34

Fermierii francezi iau cu asalt târgul de agricultură de la Paris

Un grup de fermieri francezi a intrat sâmbătă (24 februarie) într-un mare târg al fermelor din Paris, înaintea unei vizite planificate a președintelui Emmanuel...

Cristian Bușoi, tot mai departe de Bruxelles

Unul dintre europarlamentarii „veterani” ai PNL are șanse destul de mici să mai prindă încă un mandat la alegerile din 9 iunie 2024. Cristian...
Ultima oră
Pe aceeași temă