11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalRepublica Moldova și-a elaborat planul de aderare la UE. Toate promisiunile vor...

Republica Moldova și-a elaborat planul de aderare la UE. Toate promisiunile vor fi îndeplinite până în anul 2027

Guvernul Republicii Moldova a finalizat “planul de acțiuni pentru aderarea la UE”, după finalizarea cărora Republica Moldova consideră că va putea fi primită în Uniunea Europeană.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, care este și vicepremier, Nicu Popescu, a precizat că acest plan a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova la data de 27 octombrie 2023. Planul conține 1200 de acțiuni concrete, în cadrul a 33 de capitole corespunzătoare legislației UE. Este vorba de acțiuni pe care Republica Moldova și-a eșalonat că le va îndeplini în perioada anilor 2024 – 2027.

Proiectul elaborat de Executivul de la Chișinău precizează că aceste acțiuni nu vor “transpune nemijlocit” legislația UE în legislația națională a Republicii Moldova dar vor “alinia” legislația internă a Republicii Moldova la acquis-ul UE.

La data de 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană ar urma să prezinte un raport asupra situației Republicii Moldova, în calitate de stat candidat la admiterea în UE. “Obiectivul nostru este ca în acest raport să obținem invitația de a demara negocierile de aderare”, a subliniat vicepremierul Nicu Popescu. În decembrie 2023, statele membre UE ar putea lua decizia de începere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Republica Moldova a obținut, în anul 2022, statutul de candidat oficial la integrarea în UE. România este una dintre țările care insistă ca negocierile UE – Republica Moldova să înceapă înainte de finalul anului 2023.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă