13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeInternaționalRăzboiul stelelor revine în forță

Războiul stelelor revine în forță

“Pentru a apăra America nu este suficient să avem o prezență americană în spațiu. Trebuie să dominăm în spațiu”, a declarat Donald Trump la a treia reuniune a Consiliului național al spațiului, relansat după un sfert de secol.

Trump a promis  refacerea hegemoniei americane în ce privește explorarea spațială, în special a Lunii și a planetei Marte, și a precizat că dorește ca SUA să fie pregătite pentru un eventual război spațial.

„America va fi întotdeauna prima în spațiu. Nu vrem ca Rusia și China și alte țări să ne domine, noi am dominat mereu”. Comandantul-șef al armatei a confirmat ceea ce evocase cu ceva timp în urmă, anume că dorește crearea unei forțe speciale independentă de armata aerului, un subiect controversat la Washington, unde generali și parlamentari consideră mai eficient ca acest corp spațial să se dezvolte în sânul US Air Force.

Decizia va reveni Congresului, dar Donald Trump a tranșat dezbaterea actuală și a ordonat Departamentului Apărării să pună jaloanele: „Vom avea o armată a aerului și o forță spațială, separată dar egală” și America va devansa China și Rusia în orice nouă cursă spațială.

De la venirea la putere în 2017, miliardarul american s-a implicat în subiecte spațiale, a căutat să crească bugetul NASA și în decembrie a ordonat agenției spațiale americane să revină pe Lună pentru prima oară după 1972 și să pregătească misiuni spre Marte.

Sectorul spațial american este în plină creștere, dar NASA a schimbat rolul în raport cu marea epocă a misiunilor Apollo (1961-1972) și a navetelor (1981-2011), devenind mai curând un client și nu un operator. După 2012, agenția este sub contract cu două întreprinderi, Space X și Orbital ATK pentru realimentarea Stației Spațiale Internaționale (ISS) și nu a mai trimis astronauți în spațiu din 2011.

Administrația Trump vrea privatizarea stației din 2025, subiect controversat în Congres, pentru a consacra majoritatea mijloacelor NASA revenirii astronauților pe Lună și se estimează că pe viitor vor fi investiții private în sector.

 

Generalul spațiului

În iunie trecut, la reuniunea Strategic Național Security Space, secretarul US Air Force, Heather Wilson anunța crearea unui nou post militar mai special – un general al spațiului. „Cultura Air Force a evoluat și acum este cel mai bine plasată pentru a deveni prima în domeniul războiului spațial”, declara comandantul US Air Force, David Goldfein, pentru a justifica postul de Deputy Chef of Staff for Spatial Operations. Dacă numele său nu a fost dezvăluit, misiunile au fost explicate într-un comunicat de presă: să permită o accelerare a luării deciziilor, să garanteze  libertatea  de intervenție a forțelor spațiale,  asigurându-se că dispun de toate mijloacele necesare pentru a deveni cele mai bune din lume”.

Crearea acestui post se înscrie într-o logică mai largă a dezvoltării forțelor spațiale de apărare americană într-o zonă de potențiale lupte în viitor. „Este viitoarea etapă a efortului nostru pentru integrarea, normalizarea și creșterea puterii operațiunilor spațiale în cadrul Air Force, a precizat Heather Wilson adăugând că „va trebui să organizăm și să antrenăm forțele spațiale pentru a domina orice conflict viitor care s-ar putea extinde în spațiu”.

Statele Unite sunt membre ale Tratatului din 1967 asupra spațiului extra-atmosferic, care interzice staționarea armelor de distrugere în masă în spațiu și permite utilizarea Lunii și a altor corpuri celeste numai în scopuri pașnice. „SUA sunt dependente de spațiu, de tehnologii satelitare și adversarii noștri o știu”, avertizează Heather Wilson. Întărirea apărării spațiale americane este o miză majoră pentru a depăși această vulnerabilitate, mai ales că Rusia și China își consolidează diviziile militare
spațiale.    

Cele mai citite
00:02:02

Ostaticii Hamas eliberați își spun poveștile

Cei mai mulți dintre ostaticii Hamas eliberați își spun poveștile din captivitate, printre aceștia numărându-se și câțiva tailandezi, conform Reuters. Natthaporn Onkaew spune că experiența...

Brazi unicat, licitați pentru a ajuta copii. FOTO

22 de brazi intră în cursa celui mai mare eveniment de caritate al anului. La ediția din 2022, bradul UNTOLD a fost licitat contra sumei...

Discursul lui Iohannis la Dubai. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină...
Ultima oră
Pe aceeași temă