25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalRăzboi informațional în estul Europei. Va fi sau nu atacată Republica Moldova?

Război informațional în estul Europei. Va fi sau nu atacată Republica Moldova?

Un război informațional se desfășoară, în ultimele săptămâni, în estul Europei, pornind de la criza din Ucraina.

Știrile false afectează nu doar Ucraina ci și țările vecine acesteia. Republica Moldova nu va introduce starea de mobilizare și nu va intra în război. Acest punct de vedere a fost exprimat, repetat, de autoritățile de la Chișinău, în ultimele 24 de ore. Mai întâi Ministerul Apărării, apoi chiar președintele Maia Sandu au dezmințit aceste zvonuri.

“Nu există semnale că Republica Moldova ar fi supusă unor riscuri legate de războiul din Ucraina și nicio premisă pentru ca Moldova să se implice militar în acest conflict. Nu s-a dat niciun ordin de mobilizare a armatei. Conform Constituției, Republica Moldova este o țară neutră. Noi nu ne vom implica în niciun fel în conflictul din țara vecină”, a precizat Maia Sandu.

Informațiile contradictorii ar fi pornit de la un deputat din Ucraina, Alexei Goncerenco. Acesta ar fi scris, pe o rețea de socializare, că guvernul Republicii Moldova se pregătește să introducă starea de război. Deputatul ucrainean susținea că această decizie s-ar aplica din 9 martie 2022, ca urmare a unor temeri că Rusia s-ar pregăti să atace Republica Moldova.

Chiar și președintele României, Klaus Iohannis, a fost întrebat despre posibile riscuri împotriva Republicii Moldova. Președintele Iohannis a răspuns că România nu are informații despre un eventual atac asupra Republicii Moldova. România are însă capacitatea să ofere ajutor umanitar Republicii Moldova, așa cum oferă și Ucrainei, a precizat Klaus Iohannis.

Un război informațional poate pregăti un atac militar

Amintim că, mult înainte de atacul de acum 11 zile al Rusiei, și Ucraina a fost vizată de o amplă campanie de știri false (fake news). În primele săptămâni ale anului 2022, Rusia a dezmințit constant că va ataca Ucraina. Totuși, Rusia a declanșat războiul. Ce-i drept, Rusia nu folosește termenul “război”, ci “operațiune militară specială”.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă