16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalRadu Afrim şi Marian Râlea, în juriul festivalului de teatru INDEPENDENT

Radu Afrim şi Marian Râlea, în juriul festivalului de teatru INDEPENDENT

Sanda Manu, Alice Barb, Mihaela Sîrbu, Radu Afrim şi Marian Râlea sunt cei cinci membrii ai juriului primei ediţii a festivalului naţional de teatru INDEPENDENT care va avea loc la Bucureşti, în perioada 4 – 10 noiembrie 2013.

Regizor şi profesor de actorie, Sanda Manu lucrează în teatru din 1956. A montat peste 130 de spectacole de teatru şi televiziune şi mulţi dintre marii actori de azi… şi ieri, i-au fost studenţi. A ţinut cursuri şi a montat spectacole în universităţi şi teatre din SUA, Germania, Suedia, Canada. A fost vicepreşedinte al Comitetului pentru Formaţiune Teatrală – International Theatre Institute (ITI) şi membră a Comitetului Executiv al ITI. Distinsă cu premii “naţionale, centrale, mai locale, mai banale, mai surprinzătoare, mai conjuncturale sau chiar importante”, Sanda Manu aminteşte doar de unicul Premiu de Excelenţă pentru Pedagogie Teatrală, decernat în România de către UNITER, în 1992. Este Doctor Honoris Causa al UNATC şi Cavaler al Ordinului Naţional Pentru Merit, decernat în anul 2000.

Alice Barb are studii de pian şi canto, a urmat facultatea de actorie şi este licenţiată, din 1997, în Regie la UNATC I. L. Caragiale. Din 1999, este Director fondator al Companiei Teatrale Of-Of, în 2011 devine Director Artistic al Asociaţiei Culturale Quo Vadis România, iar din 2013 este Director fondator al Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3, Bucureşti, poziţie din care sprijină, organizează şi coordonează proiecte culturale diverse. Concomitent, Alice Barb a regizat peste 40 de spectacole de teatru, operă, operetă şi musical.

Actriţă şi regizoare, Mihaela Sîrbu a absolvit Secţia Germană a Catedrei de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti şi Secţia Actorie – Teatru din cadrul UNATC I.L. Caragiale, aceasta din urmă continuată cu un doctorat în Studii Teatrale. A fost actriţă la Teatrul Evreiesc, dar a lucrat şi ca freelancer în România, Elveţia şi Germania. E profesoară la Catedra de Teatru a UNATC şi, de asemenea, a predat în Germania, la Athanor Akademie. În 1996, a pus bazele grupului teatral independent Teatrul fără Frontiere – una dintre cele mai vechi şi longevive companii independente – care a produs numeroase spectacole şi organizează workshopuri pentru actori, copii şi adulţi.

Prolific regizor de teatru, absolvent al Facultăţii de Teatru / Regie (2000) şi al Facultăţii de Litere/ Română-Franceză (1995) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Radu Afrim a montat peste 50 de spectacole în România şi în străinătate. Reprezintă o „marcă” în teatrul românesc pentru montările provocatoare pe care le propune, montări pentru care a fost uneori blamat, dar şi premiat.

Licenţiat în actorie la UNATC I. L. Caragiale în 1982, Marian Râlea este genul actorului total, care abordează cu uşurinţă orice partitură, de la comedie la dramă şi teatru pentru copii. A jucat peste 40 de roluri în teatru şi film, este fondatorul Teatrului Naţional pentru Copii şi regizează spectacole dedicate acestora. Este profesor de artă teatrală la Sibiu. Marian Râlea poate fi văzut pe scena bucureşteană la Bulandra, iar în ţară la teatrele din Sibiu, Cluj şi Timişoara. Şi, în curând… şi la Godot Cafe Teatru.

Cele mai citite

Ciucu o are mai mică decât Nicușor Dan, dar Cloptilde Armand îi bate pe toți. (vorbim de iarbă)

Rezultatul campionului Nicușor Dan / Foto: Laurențiu Mușoiu Metrul tâmplarului rămâne cea mai credibilă sursă, în continuare. Acest instrument a pus capac unei mari dileme...

OFICIAL. Massimiliano Allegri a fost demis de Juventus

Clubul de fotbal Juventus Torino a anunțat vineri, 17 mai 2024, demiterea antrenorului Massimiliano Allegri. Anunțul vine la doar două zile după ce echipa a...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă