21.5 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăInternaționalAfghanistanPrimul interviu cu Ashraf Ghani, fostul președinte al Afganistanului, după ce a...

Primul interviu cu Ashraf Ghani, fostul președinte al Afganistanului, după ce a fugit din Kabul: „Talibanii mi-ar fi pus un pistol la tâmplă!”

Pentru prima dată de când a fugit din Kabul, la 15 august, în urmă cu un an, Ashraf Ghani (73 de ani) a primit un jurnalist vorbitor de limbă germană. Ghani a vorbit timp de 40 de minute, vineri după-amiază, la Abu Dhabi, despre capturarea Kabulului de către talibani, despre, responsabilitatea germană – și despre cum vede el viitorul țării asediate.

„Din punct de vedere legal, reprezint în continuare Republica Islamică Afganistan. Guvernul a fost răsturnat printr-o lovitură de stat la 15 august,” a spus Ghani pentru cotidianul Bild.

În interviu, președintele în exil s-a apărat de acuzațiile care i s-au adus, cum că ar fi furat bani în timpul evadării: „Soția mea a fugit cu două genți mici, aveam 800 de dolari!”.

El nu a putut spune dacă și alte persoane din elicopter aveau bani la ele, deoarece nu a văzut pe nimeni cu sume de bani.

Ghani a fost întrebat dacă a dezamăgit poporul afgan prin fuga fulgerătoare. El a răspuns: „Nu. A fost o lovitură de stat. Talibanii mi-ar fi pus un pistol la tâmplă!”

Ghani continuă în interviul acordat sursei citate: „Aș fi rămas, dar nu am avut pe nimeni care să vrea să lupte alături de mine. Aș fi rămas chiar dacă aș fi avut doar zece persoane!”.

Președintele în exil a subliniat că fusese deja expus unui mare pericol în lunile precedente și că, cu toate acestea, a rămas la Kabul.

Ghani a declarat: „A plouat cu rachete, au fost aruncate bombe, nimic nu m-a oprit. Nu am clipit.”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:02:46

VIDEO: Momentul în care Putin proclamă anexarea Ucrainei și acuză Occidentul de satanism

Un Vladimir Putin sfidător a proclamat vineri anexarea de către Rusia a unei porțiuni din Ucraina într-o ceremonie plină de fast la Kremlin, promițând...

Oana Zăvoranu are probleme. Bruneta a fost executată silit din cauza unor datorii

Momente grele pentru Oana Zăvoranu. Bruneta a fost executată silit din cauza unor mari datorii, iar clinica sa de înfrumusețare pe care o deține,...
00:01:02

VIDEO: Locuitorii din Kiev au lăudat anunțul lui Zelenski privind o candidatură pentru aderarea rapidă la NATO

Locuitorii din Kiev au lăudat vineri (30 septembrie) anunțul președintelui Volodymyr Zelenskiy privind o candidatură surpriză pentru aderarea rapidă la alianța militară NATO. "Așteptam asta...
Ultima oră
Pe aceeași temă