Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Prim-ministrul Spaniei neagă orice acuzații de plagiat în teza de doctorat

Şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez a trebuit să se apere cu virulenţă, joi, în faţa acuzaţiilor de plagiat în teza sa, în timp ce scandalul diplomelor suspecte continuă să zdruncine clasa politică din Spania, informează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2018 - 19:50

„Informaţiile apărute în unele mass-media care susţin existenţa unui plagiat în redactarea tezei mele de doctorat sunt absolut FALSE”, a notat Sanchez joi dimineaţa pe contul său de Twitter. „Voi întreprinde acţiuni în justiţie pentru a-mi apăra onoarea şi demnitatea dacă ceea ce a fost publicat nu va fi rectificat”, a continuat premierul socialist într-un mesaj virulent.

Cotidianul conservator ABC îl acuză pe Pedro Sanchez că a recurs la plagiat în teza sa de doctorat în economie, susţinută în 2012 la Universitatea privată Camilo Jose Cela, nu departe de Madrid, şi intitulată „Inovaţii ale diplomaţiei economice spaniole: analiza sectorului public (2000-2012)”.

Necunoscut la acea vreme marelui public, Pedro Sanchez ar fi preluat, potrivit publicaţiei, fără să citeze, articole ale altor economişti, rapoarte guvernamentale şi chiar jurnalul oficial spaniol. Pentru a înlătura suspiciunile, Sanchez, a cărui teză nu putea fi până acum consultată online spre deosebire de alte lucrări universitare, a anunţat câteva ore mai târziu că o va face „disponibilă în totalitate” începând de vineri.

Într-un comunicat, universitatea la care Pedro Sanchez şi-a susţinut doctoratul a anunţat că a examinat procedura de atribuire a titlului său de doctor şi a confirmat că aceasta s-a făcut respectând „controalele obişnuite în mediul universitar”.

Miercuri, şeful guvernului a avut un schimb tensionat de replici în camera deputaţilor cu liderul partidului de centru-dreapta Ciudadanos, Albert Rivera, care i-a declarat: „Faceţi-vă teza publică! Să punem capăt suspiciunilor în legătură cu ea!”.

Rivera şi-a exprimat suspiciunile în condiţiile în care dezvăluiri asupra „diplomelor de complezenţă” acordate unor personalităţi politice s-au multiplicat în ultimele luni în Spania, ducând la mai multe demisii. Cea mai recentă victimă, ministrul sănătăţii Carmen Monton a demisionat marţi. Potrivit mass-media, ea a obţinut un master în condiţii suspecte şi a recurs la plagiat în lucrarea sa de licenţă.

Înainte ei, preşedinta conservatoare a regiunii Madrid, Cristina Cifuentes, a trebuit de asemenea să demisioneze pentru acuzaţii similare asupra lucrării sale de masterat.

De asemenea, justiţia anchetează asupra parcursului universitar al preşedintelui Partidului Popular (PP, centru-dreapta), liderul opoziţiei Pablo Casado. El a recunoscut că a obţinut la aceeaşi universitate ca şi Carmen Monton şi Cristina Cifuentes un master fără a asista la cursuri şi fără a prezenta o lucrare de licenţă.

Comentarii