11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalPovestea documentarului Citizenfour, la One World Romania

Povestea documentarului Citizenfour, la One World Romania

„Citizenfour“, ­documentarul premiat anul acesta cu Oscar, va fi proiectat în premieră în România la cea de-a opta ediţie a One World Romania, festival de film documentar dedicat ­drepturilor omului ce are loc la Bucureşti între 16 şi 22 martie.

În ianuarie 2013, regizoarea de film documentar Laura Poitras a primit o serie de e-mail-uri încriptate de la o sursă anonimă care s-a identificat doar ca „CitizenFour“. În iunie 2013, Poitras, împreună cu jurnalistul de investigaţie Glenn Greenwald şi cu reporterul veteran de la ziarul „The Guardian“, Ewen MacAskill, a zburat la Hong Kong să se întâlnească cu sursa: un tânăr care s-a prezentat ­cafiind Edward Snowden.

„Citizenfour“ îi transpune pe spectatori direct în cele opt zile incredibile care au urmat, timp în care Snowden îşi lasă în urmă cariera confortabilă de analist de securitate în schimbul unei vieţi de fugar şi decide să ­informeze întreaga lume despre programele de colectare de date şi urmărire a populaţiei ale guvernelor occidentale.

„Citizenfour“ e un thriller politico-psihologic care explorează efectele erodării dreptului la viaţă privată şi limitele democraţiilor. În acelaşi timp, filmul este o meditaţie asupra relaţiei dintre jurnalismul de investigație şi arta cinematografică, prin filmul documentar.

Acesta este ultimul film dintr-o trilogie despre rolul Statelor Unite ale Americii în lume după atentatele din 11 septembrie. Trilogia a început cu „My Country, My Country“ (nominalizat la Oscar în 2007), despre viaţa irakienilor după invazia americană, şi a continuat cu „The Oath“ (câştigător la Festivalul de la Sundance în 2010 și prezentat la One World Romania sub titlul “Jurământul”), care explorează prin intermediul poveştii de viaţă a unor cetăţeni yemeniţi noul univers concentraţionar care se întinde din Afganistan până la ­Guantanamo Bay.

La One World Romania, „Citizenfour“ face parte din secţiunea intitulată „Demo +/- Craţie“, alături de alte şase titluri: „Euromaidan. Rough Cut“, „Second Chance“, „Pixadores“, „The Term“, „Iranian“ şi „Killswitch“.

Pe lângă filme documentare, festivalul One World Romania vă propune o serie de evenimente paralele. De pildă, la dezbaterea “New Narratives for Europe” Mikael Opstrup (Head of Studies, European Documentary Network), Oliver Sertic (producător, Restart – Croaţia) şi Hannah Horner (distribuitor, Doc&Film International) vor încerca să răspundă – într-o discuţie moderată de Cristian Lupşa (editor al publicaţiei Decât o Revistă) – la o serie întreagă de întrebări legate de felul în care Europa se repovesteşte prin documentar.

Tot joi, Mikael Opstrup va ­prezenta „Ghidul de co-producţie European Documentary Network”, ghid care conţine informaţii relevante despre posibilităţile de finanţare a filmului documentar din 30 de ţări. Pe baza acestui ghid, Opstrup va oferi o ­imagine de ansamblu a peisajului european în ceea ce priveşte realizarea coproducţiilor de film documentar în Europa.

Pentru că genul documentar este unul în continuă schimbare, anul acesta doi reprezentanţi ai Oficiului Naţional de Film din Canada vor vorbi despre un nou trend al acestei arte, documentarul interactiv.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă