16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalPovestea actriţelor din „Adèle“

Povestea actriţelor din „Adèle“

În weekendul trecut a intrat în ­cinematografele din ţară filmul care a primit anul acesta Palme d’Or-ul la Festivalul de la Cannes, „Adèle: Capitolele 1 şi 2“, în regia lui Abdellatif Kechiche, o poveste de dragoste între două tinere femei interpretate de Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux. Pelicula s-a bucurat de un imens succes de public la Festivalul „Les Films de Cannes à Bucarest“.

Actriţa Adèle Exarchopoulos interpretează chiar rolul lui Adèle. Deşi în scenariul original personajul se numea Clémentine, Abdellatif Kechiche a ţinut să înlocuiască numele din script, astfel încât tânăra actriţă de doar 20 de ani să-şi păstreze numele real. Deşi născută la Paris, Adèle are origini greceşti, aşa cum îi sună şi numele, Exarchopoulos. A început să se uite la filme şi chiar să joace de la 9 ani. Părinţii au trimis-o la cursuri de actorie pentru a ­încerca s-o ajute să-şi depăşească timiditatea. La 12 ani a primit primul ei rol în filmul ­”Boxes” (2007), în regia lui Jane Birkin, alături de Geraldine Chaplin, Michel Piccoli şi Jane Birkin.

Un an mai târziu joacă rolul Mariannei, rol care o va face cunoscută, în ”Les enfants de Timpelbach” (2008). Însă cu adevărat celebră devine în 2010, în urma rolului său din ”La Rafle”, în regia lui Rose Bosch, cu Jean Reno.

Regizorul Abdellatif Kechiche îşi aminteşte momentul în care a ales-o pe Adèle Exarcho­poulos: “Am organizat un casting enorm. Însă pe Adèle am ales-o în momentul în care am văzut-o. Am invitat-o la braserie, la un prânz. A comandat tartă cu lămâie şi când am văzut-o cum o mănâncă, am ştiut: e ea! Felul cum mânca, felul în care mesteca… Gura ei a fost unul din elementele foarte ­importante în film. De fapt, gura şi buzele ambelor personaje din film au fost importante. Din motive omeneşti. Pot provoca tot felul de senzaţii şi simţiri”.

Modă şi cinema

Léa Seydoux s-a născut în 1985 şi este actriţă, dar, în acelaşi timp, ea e şi un fotomodel celebru în Franţa. Léa a lucrat cu fotografi de top din domeniul fashion precum Steven Meisel, Mario Sorrenti, Ellen von Unwerth şi Jean-Baptiste Mondino, fotografiile ei apărând în reviste consacrate, ca Vogue Paris, Numero, W, L’Officiel şi Another Magazine.

În 2009 a fost nominalizată la premiile César pentru “Cea mai promiţătoare actriţă” pentru rolul din filmul ”La Belle Personne”, în regia lui Christophe Honoré. Mai târziu a fost aleasă în distribuţia unor filme americane celebre, precum „Robin Hood“, al lui Ridley Scott, ­„Midnight in Paris“, de Woody Allen, şi „Mission Impossible: Ghost Protocol”. A apărut în reclame pentru Uniqlo şi momentan este imaginea parfumului Candy de la Prada şi a ­liniei de bijuterii Resort, a ­aceleiaşi case.

“Joc în filme în funcţie de regizorii care le fac”, spune Léa. “Înainte de orice, aleg filmele în care joc numai datorită regizorului respectiv. Povestea, scenariul şi ceilalţi actori sunt, fireşte, foarte importanţi. Însă, pentru mine, totul se rezumă la regizorul filmului”.

Abdellatif Kechiche, regizorul pentru care a ales să joace în „Adèle: Capitolele 1 şi 2“, îşi aminteşte că pe ea a văzut-o prima pentru rolul Emmei din film. “Avea exact frumuseţea, vocea, inteligenţa şi felul acela libertin pe care îl doream de la personajul ei.” Dar ce a fost hotărâtor în alegerea ei pentru film a fost “felul în care ea acceptă şi se comportă, în societate, cu lumea din jurul ei”, spune regizorul.

“Léa afişează o foarte bună cunoaştere a lumii din preajmă, asemănătoare cumva cu felul meu de a fi. Ulterior, am reuşit să-mi dau seama de asta şi datorită faptului că am petrecut împreună un an întreg de la alegerea ei pentru rol şi până la ultima zi de filmare”, spune Kechiche. Léa Seydoux este nepoata a două mari personalităţi din industria grea a filmului din Franţa: Jérôme Seydoux, preşedintele Casei Pathé, şi ­Nicolas Seydoux, preşedintele şi ­CEO-ul Gaumont.

Cele mai citite

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă