1.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeInternaționalPe nava capturată în Marea Roșie s-ar afla și marinari români. Răpitorii...

Pe nava capturată în Marea Roșie s-ar afla și marinari români. Răpitorii ar fi căutat cetățeni israelieni

În echipajul navei civile Galaxy Leader, care a fost capturată în Marea Roșie la finalul săptămânii trecute, s-ar afla și marinari români, anunță agențiile occidentale de presă.

Atacatorii sunt rebeli de etnie houthi din Yemen. Gruparea houthi din Yemen este susținută de Iran și de gruparea teroristă Hezbollah. Conform primelor informații, atacatorii ar fi capturat nava considerând că la bordul ei se află cetățeni israelieni, pe care doreau să-i ia prizonieri.

Statul israelian a anunțat însă că nava nu este sub pavilion israelian și nici nu are la bord cetățeni israelieni. Totuși, statul israelian a condamnat ferm acest act de terorism. „Condamnăm cu fermitate atacul iranian împotriva unei nave internaţionale. Nava, deţinută de o companie britanică şi operată de o companie japoneză, a fost deturnată conform instrucţiunilor iraniene de către miliţia houthi din Yemen”, a transmis, la data de 19 noiembrie 2023, biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Armata Israelului a anunțat că la bordul navei se află 25 de membri ai echipajului, care au mai multe naţionalităţi. Potrivit Israelului, printre marinari se află cetățeni din Ucraina, Bulgaria, Mexic și Filipine. Cel mai recent, în dimineața de 20 noiembrie, s-a aflat că în echipaj s-ar afla și cetățeni români.

Nava Galaxy Leader servește ca transportator de autovehicule și este sub pavilionul statului Bahamas. Singura legătură cu Israelul ar fi că firma din Marea Britanie care deține nava are, printre proprietari, un om de afaceri israelian. Ultima poziție cunoscută a navei, conform site-ului Vessel Finder, a fost la data de 16 noiembrie 2023, în apropierea Canalului Suez, în apele teritoriale ale Egiptului. La acel moment, nava se îndrepta spre portul Pipavav din India.

Un purtător de cuvânt al grupării houthi anunța, la 19 noiembrie, că această grupare a capturat o navă israeliană în Marea Roșie, în cadrul unei campanii de represalii ca urmare a acțiunilor militare ale Israelului în Fâșia Gaza.

Până în acest moment, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României nu a avut niciun punct de vedere cu privire la nava sechestrată în Marea Roșie.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ioana Mihăilă, după ieșirea de la DNA

Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a afirmat, la ieşirea din sediul DNA, că decizia privind achiziţia numărului de vaccinuri anti-COVID a fost luată...

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, la DNA: Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a sosit vineri la DNA, în contextul anchetei privind achiziţiile de vaccinuri anti-COVID din pandemie, în care mai...

Răsturnare de situație. Guvernul condiționează creșterea salariilor

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre introducerea indicilor de performanţă şi a mai anunţat că, în acest weekend, membrii Executivului vor lucra împreună pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă