0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeInternaționalStatele Unite negociază cu cel puțin trei țări pentru a obține eliberarea...

Statele Unite negociază cu cel puțin trei țări pentru a obține eliberarea ostaticilor din Gaza

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, consideră că “încă mai avem oportunități” pentru a obține eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza.

Șeful Diplomației americane a făcut această precizare la finalul vizitei sale în Turcia, a cărei principală temă a fost războiul din Orientul Mijlociu.

Pe aeroport, la plecarea din Turcia, secretarul de stat Blinken a fost întrebat de jurnaliști dacă negocierile SUA cu alte țări au șanse să ducă la eliberarea ostaticilor reținuți de teroriștii Hamas. Blinken a fost întrebat dacă negocierile SUA cu Egiptul, cu Turcia și cu Qatarul pot rezolva această chestiune. “Credeți că Turcia, Egiptul, Qatarul – țările la care lucrați pentru a elibera ostaticii – mai au suficiente pârghii pentru a putea colabora cu Hamas pentru a scoate unii dintre acești ostatici? Sau acest lucru este complet exclus în acest moment, cu excepția cazului în care Israelul își oprește campania de bombardare?”, a fost întrebat Blinken.

Secretarul de stat al SUA a răspuns cu un optimism rezervat, precizând că și alte părți se pot implica pentru eliberarea ostaticilor. “Pot spune că această temă ne preocupă intens și, de asemenea, credem și vedem că alte țări pot juca un rol important în a ajuta la recuperarea ostaticilor. Sunt foarte convins că așa rămâne și că nu numai că mai există o oportunitate, ci și o necesitate, să se întâmple asta. Și este important ca alți parteneri, în măsura în care au relații, să folosească acele relații pentru a ajuta și eu încă cred că este posibil”, a răspuns Blinken.

La Ankara, secretarul de stat al SUA a avut o întâlnire cu ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan. Blinken a făcut aceste declarații după întâlnirea pe care a avut-o cu Fidan. Exista zvonul că Blinken va fi primit și de președintele Recep Erdogan, însă o întâlnire cu președintele Turciei nu a avut loc.

În urma atacului teroriștilor Hamas asupra Israelului, din data de 7 octombrie 2023, între 200 și 250 de persoane au fost luate prizoniere de Hamas și duse în Fâșia Gaza. Foarte puțini dintre acești ostatici au fost eliberați. Printre cei eliberați s-au eliberat două femei, mamă și fiică, ambele fiind cetățeni ai SUA.

Printre ostaticii care se află acum în Gaza se află și Tal Haimi, un bărbat cu dublă cetățenie, română și israeliană. Soția lui Tal Haimi, Ella Haimi, a fost acum o săptămână la București, unde s-a întâlnit cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și cu șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, pentru a le cere sprijin în vederea eliberării soțului ei.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...

O companie a PMB vrea despăgubiri de doar 5.000 de euro de la firma care a întârziat finalizarea pasajului Doamna Ghica

Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., companie care realizează servicii de proiectare şi lucrări de construcție aferente obiectivelor de investiții ale municipalităţii,...

Ce-i de făcut  azi în România?

Schimbările democratice consacrate de Constituție (1992) au dus și în România la libertăți și drepturi fundamentale de care să se poată bucura fiecare cetățean....
Ultima oră
Pe aceeași temă