-0 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeInternaționalONU adoptă o rezoluţie prin care condamnă Israelul din cauza violenţelor din...

ONU adoptă o rezoluţie prin care condamnă Israelul din cauza violenţelor din Fâşia Gaza

Proiectul de rezoluţie, susţinut de ţări arabe, a fost adoptat miercuri cu 120 din 193 de voturi, opt voturi ”contra” şi 45 de abţineri.

În total 12 ţări europene care au votat ”pentru” acest text, Franţa, Rusia şi Spania.

Amendamentul introdus de Washington cu scopul de a condamna Hamasul nu a primit cele două treimi din voturi necesare în vederea adoptării – 62 de ţări au votat ”pentru”, 58 ”contra”, iar 42 s-au abţinut.

Ţările arabe s-au adresat Adunării Generale după ce Statele Unite au blocat prin veto, în Consiliul de Secuitate al ONU, această rezoluţie, denunţată de ambasadoarea lor Nikki Haley drept ”grosolan părtinitoare” împotriva Israelului.

Textul îndeamnă la adoptarea unor măsuri în vederea protejării civililor palestinieni, după ce cel puţin 129 de palestinieni au fost omorâţi în Fâşia Gaza în tiruri ale unor militari israelieni de la sfârşitul lui martie, când au început manifestaţii de-a lungul barierei israeliene de securitate. Niciun israelian nu a fost ucis.

Statele Unite au crtiicat violent textul, prezentat de Algeria şi Turcia în numele Ligii Arabe şi Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), pe motiv că nu îi menţionează pe islamiştii din Hamas, la putere în Fâşia Gaza.

”Sportul politic favorit al unora este să atace Israelul. De aceea suntem azi (miercuri) aici”, a declarat miercuri Nikki Haley.

Ambasadorul israelian la ONU Danny Danon a denunţat ”o voinţă de a ni se retrage dreptul elementar de a ne proteja”,

Rezoluţia deplânge o utilizare ”excesivă, disproporţionată şi nediscriminată a forţei de către forţele israeliene contra civililor palestinieni”, dar critică, de asemenea, ”tirul de obuze din Fâşia Gaza contra unor zone civile israeliene”.

Ea îl însărcinează pe secretarul general al ONU Antonio Guterres să pregătească propuneri în vederea ”unui mecanism de protecţie internaţional” al palestinienilor în Fâşia Gaza şi Cisiordania ocupată.

Aceste propuneri ar putea că conducă la înfiinţarea unei misiuni de observare sau la o adevărată forţă de menţinere a păcii, însă fiecare dintre aceste opţiuni este necesar să fie aprobată de Consiliul de Securitate, în care Statele Unite au drept de veto.

”GAZA NU ESTE IERUSALIMUL”

Cu scopul de a contracara iniţiativa arabă, Statele Unite au introdus un amendament care condamnă Hamasul din cauza tirului de obuze către Israel şi din cauză că a ”incitat la violenţe” de-a lungul barierei israeliene de securitate, potrivit unui text consultat de AFP.

Spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, cele ale Adunării Generale nu au caracter constrângător şi nu există drept de veto în adoptarea lor.

Adunarea generală a ONU a organizat un vot la fel de conflictual pe tema conflictului israeliano-palestinian în decembrie, când a respins decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a transfera în el ambasada ţării.

Nikki Haley ameninţa la acea vreme că Washingtonul ”notează numele” ţărilor care susţin rezoluţia, adoptată cu 128 la nouă voturi şi 35 de abţineri.

Susţinuţi de ţările arabe, palestinienii au făcut lobby pentru a obţine tot atâtea voturi ca la votul cu privire la Ierusalim. În zadar, însă, pentru că noua rezoluţie a obţinut cu opt voturi mai puţin.

Diplomaţi se aşteptau la un număr mare de abţineri.

”Gaza nu este Ierusalimul”, a declarat unul dintre ei, apreciind că există un consens mai puternic asupra necesităţii unei soluţii negociate cu privire la Ierusalim decât cu privire la responsabilitatea celor omorâţi în Fâşia Gaza.

Impasul continuă în Consiliul de Securitate al ONU pe tema mijloacelor prin care să se răspundă violenţei.

Israelul şi Hamasul au purtat trei războaie, iar ONU a avertizat că un al patrulea război ar putea să izbuncească cu uşurinţă.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 645: Reuniunea OSCE, boicotată din cauza prezenței lui Lavrov

Polonia a anunţat că nu va participa la reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)de la Skopje din cauza prezenţei...

Parchetul European anchetează un afacerist din grupul lui Sebastian Ghiță

Un afacerist din grupul lui Sebastian Ghiță a fost chemat la audieri de către Parchetul European (EPPO), conform unei citații publicate de ziarul “Puterea.” Acesta...

Este oficial: România nu intră în Schengen în acest an

Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an, a transmis miercuri seara pe Facebook, europarlamentarul Eugen Tomac, precizând că pe 5 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă