8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalObama plasează o vină ”îngrozitoare” pe capul lui Trump

Obama plasează o vină ”îngrozitoare” pe capul lui Trump

Predecesorul la Casa Albă al lui Donald Trump a transmis indirect, dar țintind foarte precis către cel care l-a urmat, că acesta a ”respins avertismentele” privind riscurile unei pandemii de coronavirus şi, făcând o paralelă,-a acuzat că actualul președinte neagă, în oglindă, efectele schimbărilor climatice, notează AFP.

 

”Cu toţii am putut vedea consecinţele mult prea îngrozitoare provocate de cei care au respins avertismentele cu privire la o pandemie”, a scris pe Twitter, potrivit Agerpres, fostul preşedinte democrat.

 

Până în prezent, în Statele Unite s-au înregistrat mai multe decese din cauza coronaviruslui (3.415 morţi) decât în China (3.305), locul unde își are originea pandemia. De asemenea, SUA se afla miercuri pe primul loc în lume la numărul de cazuri de infectare declarate oficial, cu peste 188.000.

 

Retorica juxtapunerilor lui Obama

 

Continuând împletirea paralelei sale, Obama a afirmat că ”nu ne putem permite să suportăm alte consecinţe cauzate de cei care neagă schimbările climatice. Fiecare dintre noi, în special cei tineri, trebuie să pretindă mai mult din partea liderilor noştri la toate nivelurile şi să voteze la toamnă”, cu ocazia alegerilor din noiembrie, a terminat fostul lider democrat Barack Obama, de altfel aproape neimplicat campania curentă pentru alegerile prezidenţiale

 

Primul și singurul președinte american de culoare a reacţionat la un articol anunţând că administraţia Trump a anulat normele cele mai exigente privind emisiile de gaze cu efect de seră de către autovehicule pe care Obama le aprobase în 2012, când se afla la Casa Albă.

 

Noile reguli vor impune producătorilor de automobile reducerea consumului mediu de carburant cu 1,5% pe an până în 2026, în loc de 5% anual cum dictau normele Obama, a subliniat Agenţia americană pentru protecţia mediului (EPA) într-un comunicat. Ales în noiembrie 2016, Donald Trump a anunţat în iunie 2017 că retrage Statele Unite din Acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice.

 

Șeful de la Casa Albă, zguduit de cursul evenimentelor

 

În urmă cu puţin peste o săptămână, președintele republican îşi înmulţise mitingurile electorale, ironizând divizările din Partidul Democrat, aflat în proces de a-şi desemna candidatul.

Datele problemei s-au schimbat însă radical odată cu explozia cazurilor de coronavirus pe teritoriul SUA.

Ţara trăieşte în ritmul restricţiilor de călătorie şi al măsurilor de distanţare socială, starea primei economii a lumii cunoaşte o scădere, iar riscul recesiunii este tot mai real.

Lupta contra propagării epidemiei COVID-19 l-a constrâns pe Donald Trump să-şi întrerupă campania electorală şi să renunţe la evenimentele care atrăgeau mii de simpatizanţi de-ai săi.

Joe Biden, pe val

 

În schimb, fostul vicepreşedinte Joe Biden a înregistrat o revenire în forţă. Cu 19 victorii din cele 27 de alegeri primare democrate, proces de asemenea perturbat de criza provocată coronavirus, el a reuşit să coaguleze tabăra moderată din Partidul Democrat şi a luat un avantaj aproape insurmontabil în faţa ”socialistului” Bernie Sanders în cursa pentru obţinerea candidaturii democrate.

Şi contra epidemiei COVID-19, Biden nu ezită să-şi pună în valoare experienţa de vicepreşedinte al lui Barack Obama, când a participat la lupta împotriva Ebola şi a gestionat planul de salvare a economiei americane după criza financiară din 2008.

”Viitorul preşedinte va trebui să ne salveze reputaţia, să reconstruiască încrederea în liderii noştri şi să mobilizeze ţara şi aliaţii noştri pentru a face faţă rapid noilor provocări, cum sunt pandemiile viitoare”, a afirmat miercuri Joe Biden.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă