Norvegia: Atacatorul de la moschee acuzat de 'act terorist' de poliţie

Poliţia norvegiană l-a acuzat pe tânărului suspectat că a deschis focul sâmbătă într-o moschee de lângă Oslo de 'act terorist' şi 'omor', ne spune AFP.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 12.08.2019 - 21:36

Suspectul, identificat de presa norvegiană ca fiind Philip Manshaus, de 21 de ani, era acuzat de tentativă de omor pentru că a deschis focul în moscheea Al-Noor, precum şi de omor după descoperirea cadavrului surorii sale vitrege în vârstă de 17 ani. Potrivit unui comunicat publicat luni dimineaţă, poliţia din Oslo a extins acuzaţiile la 'act terorist'. Suspectul urmează să compară în faţa judecătorului luni, la ora locală 13:00 (11:00 GMT), în vederea plasării sale în izolare totală timp de patru săptămâni. Poliţia a cerut de asemenea ca audierea să aibă loc cu uşile închise.

Tânărul a deschis focul sâmbătă după-amiază în centrul islamic Al-Noor din Baerum, o suburbie a capitalei Oslo, după care a fost imobilizat de una din cele trei persoane prezente şi predat poliţiei. Un bărbat de 65 de ani care s-a aruncat asupra lui a fost rănit uşor. Câteva ore mai târziu, anchetatorii au descoperit la domiciliul agresorului cadavrul unei tinere, identificată ulterior ca fiind sora sa vitregă. Conform presei locale, victima era de origine chineză şi fusese adoptată de actuala soţie a tatălui suspectului. Avocata sa, Unni Fries, a declarat că tânărul, care în momentul atacului avea asupra sa două arme de foc, respinge acuzaţiile care i se aduc. Duminică, poliţia a declarat că atacatorul de la moschee are 'vederi de extremă dreapta'.

'Avea poziţii xenofobe, dorea să semene teroare', a afirmat Rune Skjold, un responsabil al poliţiei din Oslo, într-o conferinţă de presă. Cu puţin timp înaintea atacului de la moschee, un bărbat ce a utilizat tot numele de Philip Manshaus a postat pe forumul EndChan un mesaj prin care îşi chema cititorii la declanşarea unui 'război al raselor' în viaţa reală ('irl'). Autorul se declara ales de 'sfântul tarrant', ce pare a face referire la Brenton Tarrant, agresorul care a ucis în martie 51 de persoane în două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă. Mesajul se încheia cu cuvintele 'Valhalla aşteaptă', cu referire la locul în care, în mitologia nordică, se odihnesc războinicii defuncţi. Poliţia norvegiană a precizat că în trecut a intrat în contact cu atacatorul de la moscheea din Baerum pentru a discuta cu acesta despre activităţile sale, vizibil îngrijorătoare, de pe internet.

În presă, cunoştinţele îl descriu ca pe un tânăr jovial, al cărui comportament se schimbase în ultimul an. Conform televiziunii publice NRK, el ar fi devenit un adept fervent al religiei creştine şi ar fi adoptat opinii tot mai extremiste. Duminică, premierul norvegian, conservatoarea Erna Solberg, a dat asigurări minorităţii musulmane, care celebrează în aceste zile sărbătoarea de Eid-al-Adha, că are sprijinul guvernului său, din care face parte şi Partidul Progresului, formaţiune populistă cu membri acuzaţi de accese xenofobe.

Comentarii