5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalMinistrul de externe chinez efectuează o vizită la Phenian

Ministrul de externe chinez efectuează o vizită la Phenian

Această vizită de două zile intervine pe fondul unei agitaţii diplomatice în peninsulă, cu câteva săptămâni înainte de o întâlnire istorică între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american, Donald Trump, potrivit AFP.

Wang, care urmează să se întâlnească cu omologul său nord-coreean, Ri Yong Ho, a fost întâmpinat la aeroportul din Phenian de către ministrul adjunct de externe al Coreei de Nord Ri Kil Song şi de alţi oficiali.

Wang Yi şi Ri Yong Ho s-au întâlnit la începutul lunii aprilie la Beijing, la câteva zile după vizita liderului nord-coreean Kim Jong Un în China.

Atunci, Kim, care a efectuat prima sa vizită în străinătate de la preluarea mandatului la sfârşitul anului 2011, s-a întâlnit cu preşedintele chinez, Xi Jinping.

Wang Yi este primul ministru de externe al Chinei care efectuează o vizită în Coreea de Nord după 2007, aspect ce simbolizează relaţiile bilaterale uneori fluctuante între cei doi foşti aliaţi în Războiul Coreei (1950-1953).

Fostul premier chinez Wen Jiabao a efectuat o vizită la Phenian în 2009.

China este de departe principalul susţinător diplomatic şi economic al Coreei de Nord, dar, exasperată de testele nucleare nord-coreene, ea aplică cu fermitate sancţiunile economice ale ONU, destinate să stopeze programele balistic şi atomic ale Phenianului.

În paralel, Beijingul solicită neîncetat rezolvarea crizei ‘prin dialog şi negociere’, opunându-se oricărei intervenţii armate.

China a salutat călduros întâlnirea spectaculoasă de vineri între Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi le-a lăudat ‘curajul’, catalogând drept ‘istorică’ strângerea lor de mâini pe linia de demarcaţie care împarte peninsula.

Kim a fost cu această ocazie primul conducător nord-coreean care a pus piciorul pe pământ sud-coreean de la Războiul Coreei, conflict în care China a fost de partea Coreei de Nord.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă