15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalMăsuri de urgență luate în Haiti după asasinarea președintelui Jovenel Moise

Măsuri de urgență luate în Haiti după asasinarea președintelui Jovenel Moise

 “Asasinarea preşedintelui este un act barbar. Dragi compatrioţi, păstraţi-vă calmul, întrucât situaţia este sub control”, a declarat premierul Claude Joseph, citat de agenţia Reuters.

În capitala statului Haiti, Port-au-Prince, au fost semnalate focuri de armă în cursul zilei de miercuri, iar premierul Claude Joseph a dispus decretarea stării de urgenţă.

“Sunt aplicate toate măsurile pentru garantarea continuităţii şi protejării naţiunii”, a subliniat Claude Joseph.

Preşedintele statului Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat, miercuri dimineaţă, de un grup de comando format din mercenari străini, a anunţat premierul interimar, Claude Joseph. Armata a fost mobilizată pentru a ajuta poliţia în menţinerea ordinii publice.

Haiti, cea mai săracă naţiune de pe continentul american, se confruntă cu probleme sistemice de securitate, în contextul crizei politice şi umanitare şi al activităţilor a numeroase grupuri infracţionale.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut în mai multe rânduri convocarea alegerilor legislative şi prezidenţiale anticipate anul acesta. Jovenel Moïse tocmai desemnase un nou prim-ministru, Ariel Henry, şi anunţase intenţia de a convoca alegeri anticipate.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Președintele Iohannis la Casa Albă, într-un moment special al relațiilor bilaterale. România cumpără din SUA avioane F-35, cele mai puternice din lume

Președintele Klaus Iohannis a fost primit de președintele Joe Biden la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în care România...

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko a fost ucis pe front

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko, dublu campion european şi participant la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost ucis pe front. Anunțul a fost făcut luni...

O companie privată din SUA va gestiona controlul frontierei de la Rafah după încetarea ostilităților

O companie privată de securitate din Statele Unite(SUA) urmează să preia gestionarea punctului de trecere a frontierei de la Rafah după încheierea operaţiunii militare...
Ultima oră
Pe aceeași temă