11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalLupte între daci, romani și sarmați, la Festivalul „Antiquitas Rediviva“ din Galați

Lupte între daci, romani și sarmați, la Festivalul „Antiquitas Rediviva“ din Galați

La Castrul Roman de la Barboşi a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului Antic „Antiquitas Rediviva”, în cadrul căreia a fost reconstituită viața populației daco-romane și sarmate din așezarea care se afla în urmă cu 1900 de ani în zona Galațiului.

Lângă Castrul Roman au fost reconstituite lupte între armatele dace, romane și sarmate și lupte de gladiatori, în premieră fiind reconstituită și luptă între două tinere gladiatoare. Reconstituirile au fost realizate de membrii Asociației  „Romania-Dacia Casa Noastra” din Constanţa şi Asociației „Amicii Muzeului” din Zalău. Pe teritoriul Galațiului a existat o dava dacică din secolul 4 î.Hr, zona fiind cucerită de romani în primul război daco-roman.

Romanii au stăpânit zona până în anul 360 d.Hr. În deschiderea festivalului au fost reconstituite aprinderea focului sacru și numirea magisterului de Barboși, în cinstea căruia au fost organizate lupte între gladiatori. Apoi au fost prezentate uniformele şi armele cu care erau dotaţi militarii romani, daci şi sarmați, spectatorilor fiindu-le oferite explicaţii despre arme. Spre exemplu, „falx dacica”, sabia dacilor, era încovoiată, pentru a permite agăţarea şi tragerea scutului adversarului sau rănirea acestuia şi prin lateral. Cu o astfel de armă, dacii reuşeau să taie în două o cască metalică romană, rana fiind mortală pentru legionar.

Apoi au fost reconsituite mai multe bătălii. În a două parte a festivalului a avut loc o paradă a armatelor romane, dacice şi sarmate de la statuia „Lupa Capitolina” de lângă Primăria Galați până la Grădina Publică, unde au fost așezate taberele şi ateliere de fierărie, pielărie, tir cu arcul, bucătarie. „Dacii” au reconstituit meşteşugurile epocii şi improvizat un atelier de fierărie, la care au confecţionat arme de luptă și un altul la care au confecţionat opinci. “Romanii” au gătit linte cu carne, iar “dacii” mazăre cu carne, ambele preparate după reţetele tradiţionale, gălăţenii fiind invitaţi să guste din cele două feluri de mâncare de acum aproape două mii de ani. Vedeta reconstituirii artei culinare antice a fost o gustare romană, care ar putea fi descrisă în modul următor: pe o bucată de lipie se pune brânză, peste care se adaugă miere de albine, înainte de înghiţire adăugându-se o măslină şi o gură de vin.  

Vestigiile romane vor fi puse în valoare

De-a lungul anilor, Castrul Roman și celelalte vestigii romane de la Galați au fost distruse de indiferența edililor. După ce anul trecut prefectul Dorin Otrocol a convocat săptămânal pe șefii instituțiilor de cultură și reprezentanții primăriei, cerându-le să identifice posibilitățile de salvare și punere în valoare a vestigiilor romane, Primăria Galați, Muzeul de Istorie și Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) au demarat un proiect cu finanțare europeană în valoare de 2 milioane de euro: „În acest moment s-a trecut de faza discuțiilor, se așteaptă studiul de fezabilitate. Potrivit reprezentanților primăriei, la sfârșitul anului viitor vom putea da drumul proiectului, să avem fondurile și să fie obținute toate avizele pentru punerea în valoare a monumentului istoric și un muzeu de sit”, ne-a declarat Cătălin Negoiță, directorul DJC Galați.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă