4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalIsraelul nu va permite inamicilor săi să deţină arme nucleare

Israelul nu va permite inamicilor săi să deţină arme nucleare

 

Recunoaşterea de către armata israeliană a efectuării unui raid aerian în 2007 asupra unui reactor nuclear sirian, reprezintă, potrivit ministrului israelian al Informaţiilor, un „mesaj clar“ adresat Iranului.

În timp ce Iranul este angajat din ce în ce mai mult în conflictul sirian, Israelul a devenit îngrijorat de prezenţa militară a celui mai puternic inamic al său într-o ţară cu care împarte frontiera. Armata israeliană a oferit detaliile unei operaţiuni secrete din 2007 contra unui presupus reactor nuclear sirian, intens speculată de un deceniu. Secvenţele, imaginile şi documentele secrete până acum clasificate arată că Israelul a supravegheat site-ul sirian mai mulţi ani şi a acţionat când a considerat că ar putea deveni operaţional. Un raport din martie 2007 precizează: „Siria a instalat pe teritoriul său un reactor nuclear pentru producţia de plutoniu care, potrivit unei evaluări, este susceptibil să fie activat în câteva luni”. Armata a declarat că după raidul aerian nocturn care a durat patru ore,  reactorul „a fost total dezactivat” şi daunele „au fost ireversibile”. Armata a precizat că ISIS capturase atunci zona din jurul instalaţiilor reactorului sirian. „Implicaţiile securitare ale unui reactor nuclear căzut în mâinile ISIS sau ale altor grupări teroriste în timpul războiului civil din Siria sunt vaste”.

Ministrul israelian al Informaţiilor, Yisrael Katz, a precizat că anunţarea operaţiunii secrete din 2007 este un mesaj adresat Iranului că Israelul nu va permite inamicilor săi să dobândească arme nucleare. Iar ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, a precizat că atacul din 2007 dovedeşte că Israelul este dispus şi capabil să acţioneze militar. „Motivaţia duşmanilor noştri a crescut în ultimii ani, dar şi puterea forţelor apărării israeliene”. Siria a semnat în 1970 Tratatul de neproliferare nucleară şi a negat mereu că site-ul Al-Kubar era un reactor sau că Damascul coopera cu Coreea de Nord pentru fabricarea armelor nucleare. În momentul atacului din 2007, Siria acuza Israelul că a invadat spaţiul său aerian, fără să furnizeze detalii.

 

Escaladă militară în 2018

Decizia anunţării acestei operaţiuni, citată de responsabili americani, intervine pe fondul avertismentelor premierului israelian, Benjamin Netanyahu, lansate SUA şi altor puteri mondiale, pentru a lua măsuri mai energice contra Iranului. Netanyahu împărtăşeşte opinia preşedintelui american, potrivit căruia puterile mondiale trebuie să suprime sau să rescrie acordul nuclear din 2015 cu Teheranul.

Generalul de divizie Nitzan Alon, şeful operaţiunilor armatei israeliene, a avertizat că anul 2018 are potenţialul escaladei unui conflict militar în contextul victoriilor obţinute în teren în războiul civil sirian de dictatorul Bashar al-Assad şi aliaţii săi, Iran şi grupul terorist libanez Hezbollah. „Un conflict militar nu este necesar pentru că părţile doresc să îl iniţieze, ci din cauza deteriorării graduale a lucrurilor. Ceea ce ne determină să ridicăm starea noastră de alertă”. În februarie, o dronă iraniană a intrat în spaţiul aerian israelian şi a fost doborâtă de un elicopter de luptă israelian. Forţele aeriene au procedat la o serie de operaţiuni în Siria, în special împotriva unui centru mobil de comandament de unde un operator iranian activase drona. Alon a avertizat că dacă este declarat un război, Iranul va cere grupurilor pe care le susţine să lupte împotriva Israelului din Liban, Siria şi posibil din Fâşia Gaza. Potrivit Israelului, Iran finanţează cele două grupări teroriste importante din Gaza – Hamas şi Jihadul islamic palestinian. Media israeliene au relevat că săptămâna trecută, armata israeliană a simulat mai multe operaţiuni militare, incluzând şi lupte pe propriul teritoriu.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă