Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Irlanda şi România ar putea avea priorităţi diferite în negocierile privind brexit-ul

Vecinii apropiaţi ai Marii Britanii, precum Irlanda şi Ţările de Jos (Olanda şi Belgia) au un mare interes să menţină deschis comerţul. Dar acest lucru are o importanţă mai redusă pentru ţări precum Slovenia sau România, care au alte priorităţi în relaţiile cu Marea Britanie.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 13.12.2017 - 20:53

iderii Uniunii Europene probabil vor aproba, cu ocazia summitului Consiliului European, trecerea negocierilor cu Marea Britanie pe tema Brexit la etapa viitoarelor relaţii bilaterale, însă avansarea discuţiilor ar putea genera disensiuni între statele UE.

Negocierile propriu-zise pe tema viitoarelor relaţii comerciale nu vor începe mai devreme de luna martie 2018, iar guvernele celor 27 de state UE vor încerca să îşi echilibreze priorităţile între ele, afirmă diplomaţi europeni citaţi de agenţia Reuters.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a evidenţiat importanţa menţinerii unităţii între statele membre UE. "Încă o dată, unitatea noastră va fi foarte importantă. Experienţa de până acum a arătat că unitatea reprezintă o condiţie sine qua non pentru un Brexit ordonat", a afirmat el.

Comunicatul lui Donald Tusk reprezintă o constatare a realităţii, dar şi un avertisment adresat guvernelor statelor UE, care au propriile speranţe legate de Brexit. "Spre exemplu, vecinii apropiaţi ai Marii Britanii, precum Irlanda şi Ţările de Jos (n.red. - Olanda şi Belgia) au un mare interes să menţină deschis comerţul. Dar acest lucru are o importanţă mai redusă pentru ţări precum Slovenia sau România, care au totuşi alte priorităţi în relaţiile cu Marea Britanie", comentează agenţia Reuters.

Fiecare guvern european are un set diferit de interese naţionale pe care trebuie să le apere în negocierile cu Londra. "Disensiunile majore între ţările UE sunt improbabile", apreciază Olaf Boehnke, analist la Institutul Rasmussen Global, cu sediul la Bruxelles. "Dar interesele variate, nivelurile diferite de expunere din cauza ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit), sectoarele de afaceri mai vocale şi opiniile diferite asupra viitoarei arhitecturi a UE şi a zonei euro pot crea mai multă impredictibilitate decât s-a observat până acum", explică specialistul.

Limitarea negocierilor comerciale la modele mai tradiţionale, concentrate pe comerţul de bunuri, prezintă avantajul menţinerii într-un mediu familiar a discuţiilor interne la nivelul UE, afirmă diplomaţi. "Dacă se menţin standardele clare ale unui acord comercial, atunci unitatea UE nu ar trebui să fie o problemă mare, întrucât în acest caz se poate construi pe şabloanele existente (...)", a explicat un diplomat, subliniind că acesta este motivul pentru care Bruxellesul a exclus negocierile sectoriale.

Comentarii

loading...