11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalGigi Căciuleanu deschide o „fabrică“ de talente în Iași

Gigi Căciuleanu deschide o „fabrică“ de talente în Iași

După ce recent, a montat la Opera Română din Iaşi un spectacol care a făcut senzaţie, “Imagine All the People”, marele coregraf Gigi Căciuleanu pregăteşte o nouă premieră, intitulată „fabriKa”. Primele spectacole vor avea loc la Teatrul Mic, pe 22 şi 23 aprilie la ora 20.00.

Dans-actorii din acest spectacol, aşa cum îi numeşte coregraful, sunt noii membri ai Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, câţiva tineri debordând de entuziasm şi de talent, visul oricărui regizor sau coregraf.

Din dorinţa de a-şi reîmprospăta trupa, Gigi Căciuleanu a dat nu de mult un casting la care au venit peste 100 de tineri actori şi dansatori. Cucerit de dorinţa lor de a lucra, marele coregraf şi-a întrerupt proiectele pe care le avea în străinătate şi a venit să facă un spectacol numai cu noii puşti teribili ai companiei sale din România.

De ce o fabrică?

“Fabrica(ae), în latină, înseamnă felul în care un lucru este făcut. Iar Faber(bri), tot în latină, înseamnă meşteșugar. În ceea ce mă priveşte, arta mişcării, dansul, presupune o dublă fabrică: cea a minţii înainte de a deveni o uzină a corpului. Cu ­«fabriKa» îmi propun să creez o piesă în care dinamica are rolul principal. O serie de variaţii pe tema transformărilor energetice şi emoţionale atât din corpul uman, cât și din ­interiorul unui grup de oameni în «stare de dans», ritmarea și ­organizarea mișcării extinzându-se de la pulsarea corpurilor la cea a spațiu­lui. ­Muzica spectacolului aparţine tânărului compozitor franco-camerunez ­Manuel Wandji şi reprezintă un montaj realizat cu o selecţie din şapte dintre albumele sale.

Cred că numai un corp care gândeşte poate fi într-adevăr un corp frumos. Și apt a se exprima în modul cel mai complet posibil. Iar energia poetică, cea a metaforei şi a emoţiei, reprezintă pentru mine un aliment esenţial al dinamicii corporale.

Mişcările se conjugă precum verbele, iar corpul şi părţile acestuia se declină aşa cum o fac substantivele şi adjectivele. Creând acorduri (sau dezacorduri!) ca în muzică. Şi rezolvând probleme ca în matematică. Coregrafia fiind şi Artă şi Meşteșug, un metisaj, printre altele, între geo­metrie şi gramatică, arhitectură şi orchestraţie, sculptură şi strategie de joc…

Adică, într-un cuvânt, şi în sensul nobil al acestuia: o adevărată fabrică“, spune Gigi Căciuleanu. “Gigi ­Căciuleanu Romania Dance Company” reunește unii dintre cei mai talentați tineri artişti: Galina Bobeicu, Bianca Bor, Georgiana Dobre, Radu Domşa, Andrei Iancu, Andrew Lupu, Silviu Mititelu, Irina Ștefan, Răzvan Stoian, Irina Strungăreanu, Vlad Troncea și Ana Maria Vișan. Spectacolul “fabriKa” este produs de Fundația Art Production în parteneriat cu Teatrul Mic. Sponsor al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company este JTI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă