10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalGermania vrea să cumpere un sistem antirachetă care ar putea proteja și...

Germania vrea să cumpere un sistem antirachetă care ar putea proteja și România

Germania vrea să cumpere un sistem antirachetă care ar putea proteja și România, Polonia și Țările Baltice.

Noul sistem de apărare al Germaniei va costa două miliarde de euro. Banii vor proveni din suma de 100 de miliarde de euro pe care guvernul de la Berlin a decis s-o aloce suplimentar pentru domeniul militar, după ce Rusia a atacat Ucraina. Îngrijorarea unor politicieni germani a crescut în ultimele săptămâni. Ei au recunoscut că, în acest moment, o rachetă lansată din Rusia ar putea atinge orașul Berlin în doar cinci minute.

Presa din Germania a precizat că viitorul sistem antirachetă, Arrow 3, va fi cumpărat din Israel. Acest sistem va fi asemănător celui numit Iron Dome, care deja funcționează pe teritoriul statului Israel. Iron Dome și-a demonstrat deja eficiența pentru neutralizarea rachetelor care au fost lansate asupra teritoriului Israelului.

Cu privire la Arrow 3, acesta ar consta dintr-o rețea formată din mai multe radare, plasate în Germania. Acestea ar depista rachetele ce ar fi eventual lansate spre teritoriul Germaniei. Aceste radare ar putea depista și rachete lansate spre România, Polonia. sau cele trei Țări Baltice. Imediat după aceea, din Germania s-ar lansa proiectile interceptoare care să distrugă aceste rachete.

Un sistem antirachetă israelian va proteja Germania

Sistemul Arrow 3 ar urma să devină operațional în Germania în anul 2025. Până atunci, în Europa deja funcționează sistemul Aegis Ashore, instalat de SUA, care are și elemente în România, la Deveselu. Dar sistemul Aegis Ashore este conceput să protejeze Flancul Estic al NATO, nu și Germania.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă