Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Franța declanșează planul legal pentru Brexit fără acord

Prim-ministrul francez Edouard Philippe a anunţat declanşarea unui 'plan legat de un Brexit fără acord' pentru a răspunde situaţiei 'tot mai puţin improbabile' a unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

17.01.2019 - 13:40

'Responsabilitatea guvernului este ca ţara noastră să fie pregătită, ca interesele concetăţenilor noştri să fie prezervate şi apărate', a declarat premierul Philippe după o şedinţă cu mai mulţi miniştri la Matignon, reşedinţa oficială a şefului guvernului.

Reuniunea a fost anunţată miercuri de Palatul Eysee, care a anunţat că Franţa îşi va intensifica pregătirile în perspectiva unui Brexit fără acord, după ce parlamentul de la Londra a respins marţi seară, cu majoritate covârşitoare de voturi, acordul de retragere negociat de guvern cu Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Planul francez, aflat în pregătire din aprilie 2018, 'include măsuri legislative şi măsuri juridice care vizează să nu existe o întrerupere în ce priveşte drepturile şi ca drepturile concetăţenilor noştri sau ale firmelor noastre să fie protejate efectiv', a mai spus Edouard Philippe.

După Adunarea Naţională miercuri, şi Senatul francez urmează să adopte joi, în formă definitivă, proiectul de lege care pregăteşte Franţa pentru orice formă ar lua ieşirea Marii Britanii din UE, în special pentru un Brexit 'dur'.

Premierul a mai spus că, pe baza acestei legi de abilitare, ce va fi promulgată săptămâna viitoare, ' cinci ordonanţe vor fi prezentate în Consiliul de miniştri miercuri şi publicate în următoarele trei săptămâni'.

'Cele cinci ordonanţe ne vor permite să avem un cadru juridic care răspunde provocărilor unui Brexit fără acord', a subliniat el.

Este vorba în primul rând despre protejarea intereselor francezilor care trăiesc în Marea Britanie, garantarea unui statut pentru cetăţenii britanici din Franţa şi măsuri în vederea restabilirii controalelor de mărfuri la frontiere.

Philippe a mai anunţat 'un plan de circa 50 milioane de euro de investiţii în porturile şi aeroporturile franceze', care sunt 'locurile cele mai vizate de modificările ce vor fi aduse'. El a precizat că în săptămânile următoare vor fi angajate 600 de persoane în serviciile vamale, de control veterinar şi în alte agenţii de stat.

Se află în studiu şi un plan pentru sectorul pescuitului, 'cel mai susceptibil la un impact dur' în cazul unui Brexit fără acord, a mai indicat premierul francez.

Comentarii