19.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăInternaționalFranța a desfășurat trupe speciale în Manbij, Siria

Franța a desfășurat trupe speciale în Manbij, Siria

 
În timp ce președintele american, Donald Trump, anunța că își va retrage trupele din Siria, pe teren acestea sunt suplimentate.

Pușcași marini au fost trimiși să suplimenteze forțele din baza de la Manbij, luând poziții de-a lungul râului Sajur, un afluent al Eufratului.

Aceste  desfășurări de trupe au limitat înaintarea forțelor turcești spre Manbij, următorul obiectiv al Ankarei, după cucerirea orașului Afrin. P

arașutiștii americani sunt dotați cu vehicule blindate, artilerie grea și echipamente de geniu. SUA au început construirea unei noi baze la Dadat, o localitate la opt kilometri est de râul Sajur, un nou punct pe linia defensivă americană în Siria.

Trupele speciale franceze au fost mutate în Manbij și Remelin începând de duminică, în timp ce președintele Emmanuel Macron și omologul său turc, Tayyip Erdogan, se acuzau reciproc de „amestec” în treburile interne ale altui stat.

Francezii au aterizat în Manbij cu avioane și elicoptere de luptă, având în vedere misiuni aeriene de sprijin ale forțelor de la sol, fiind cea mai importantă prezență militară a Franței în Siria de la începutul revoluției, ce a dus la un război civil.

     Irakul a trimis trupe la granița cu Siria

Președintele turc a inspectat trupele sale, felicitându-le pentru succesul din Afrin împotriva milițiilor kurde YPG, susținute de americani. În discursul său, Erdogan a subliniat că Afrin este doar începutul unei campanii împotriva kurzilor din Siria și Irak, următorul pas, după Manbij, fiind provincia Sinjar, în nordul Irakului.

SUA și Franța au ajuns la o înțelegere pentru cooperare militară în această zonă, iar Emmanuel Macron a fost prompt, comparativ cu alți lideri europeni occidentali, care încă se mai gândesc dacă să trimită trupe în conflictul despre care se declară la nivel oficial că „nu are soluții militare”.

Înainte de a trimite trupele în Siria, Macron a primit o delegație a milițiilor YPG, la 29 martie. Aceasta i-a cerut președintelui francez sprijin pentru securizarea în nord-estul Siriei, pentru a preveni revenirea luptătorilor ISIS.

Erdogan a denunțat acordul lui Macron ca fiind „o fraudă” prin care Franța va invada Siria.

Față de aceste mișcări de trupe, premierul Irakului, Haidar al-Abadi, a trimis Divizia 5 a Armatei în provincia Sinjar, de-a lungul frontierei cu Siria, pentru a stopa înaintarea trupelor turcești. Sau poate retragerea milițiilor kurde în provincie, Guvernul irakian având o problemă majoră cu luptătorii kurzi care vor să-și asigure zonele bogate în petrol și gaze.

Poziția Irakului depinde de vizita prințului moștenitor saudit, Muhammad bin Salman, anunțată pentru luna mai. Până atunci, Irakul a anunțat că nu exclude operațiuni anti-ISIS pe teritoriul Siriei!

    Summit Turcia-Rusia-Iran la Ankara

Aflat la Ankara, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că va urgenta livrarea sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400 comandate de Turcia până în 2019.

„Am discutat despre realizarea contractului pentru livrarea de S-400. Am luat decizia să urgentăm livrările acestor sisteme de apărare”, a declarat Putin în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Liderul de la Ankara a apărat decizia ţării sale de a cumpăra aceste rachete, o decizie care a suscitat rezerve şi critici printre aliaţii Turciei din cadrul NATO, din cauza incompatibilităţii cu sistemele de apărare ale Alianţei Nord-Atlantice.

„În legătură cu sistemele S-400, este o decizie care aparţine Turciei. Am încheiat un acord privind S-400, am închis acest dosar, este o afacere încheiată”, a precizat Erdogan.

Cu ocazia summitului Turcia-Rusia-Iran de la Ankara, pe tema Siriei, Erdogan a ținut să sublinieze că relaţiile cu Moscova au devenit şi mai puternice, în pofida încercărilor unora de a le deteriora, iar președintele iranian, Hassan Rouhani, a acuzat interferențele altor țări care încearcă să divizeze Siria.

Însă, în urma intervenției brutale a Rusiei și a Iranului de partea regimului criminal al lui Bashar al-Assad, majoritatea poporului sirian este dislocat și refugiat în afara țării,  ceea ce ONU a numit „o catastrofă umanitară absolută”.

Iar Rusia s-a opus oricărei rezoluții ONU în sprijinul poporului sirian, în timp ce Iranul urmărește să-și instaleze baze militare în Siria. Față de această situație, o coaliție internațională s-a format, anunțând o intervenție împotriva intereselor Iranului.

Autorităţile israeliene au avertizat că marele pericol militar va fi „frontul de Nord” unde se află Iran, Siria şi Liban. În ultimele luni, Cabinetul israelian de securitate a avut reuniuni „semnificative” pentru dezbaterea situaţiei şi a ameninţărilor de-a lungul frontierei nordice.

Israelienii şi aliaţii lor americani şi europeni nu anunţă calendarele lor militare decât atunci când pregătirile sunt încheiate şi este clar că „ora H” a fost stabilită!  

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Ceremonie la Șantierul Naval Damen Galați pentru noua navă multifuncțională a Marinei Portugheze

Pe 3 octombrie, Șantierul Naval Damen Galați a găzduit o ceremonie comună care a marcat începutul debitării și punerea chilei pentru o navă multifuncțională...

Manchester United evită înfrângerea la Porto! Rezultatele viitoarelor adversare ale FCSB-ului în Europa League

Manchester United a reușit să evite înfrângerea într-un meci dramatic împotriva celor de la FC Porto, încheind partida din cea de-a doua etapă a...

TVA de 25%? Ce ar putea include reforma fiscală pentru 2025

Reforma fiscală pregătită pentru 2025 include, în majoritatea scenariilor analizate, o creștere a TVA-ului, potrivit informațiilor obținute de Clever News Center, potrivit Termene.ro. Această posibilitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă