19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalFrancezii anchetează varianta unei incendieri criminale a Catedralei din Nantes

Francezii anchetează varianta unei incendieri criminale a Catedralei din Nantes

Anchetatorii sunt de părere că în catedrală au fost plasate trei focare de incendii și au în curs de desfășurare o anchetă asupra acestei ipoteze, a declarat procurorul Pierre Sennes. Focul a distrus vitraliile și orga din catedrala Saint-Pierre-et-Saint-Paul, care datează din secolul al XV-lea, la doar un an după incendiul devastator de la Catedrala Notre-Dame din Paris.
Totuși, părerea anchetatorilor nu este împărtășită și de către cei care au intervenit pentru stingerea incendiului, șeful departamentului municipal al pompierilor spunând că incendiul din Nantes a fost iscat de cu totul alte cauze decât cele care l-ar putea transforma într-un scenariu similar cu ceea ce s-a petrecut la Notre-Dame. “Daunele sunt concentrate asupra orgii, care pare a fi complet distrusă. Platforma pe care este situată este foarte instabilă și riscă să se prăbușească”, a declarat Laurent Ferlay jurnaliștilor.
Președintele Emmanuel Macron a reacționat postând pe contul său personal de Twitter un mesaj de sprijin la adresa celor care s-au luptat ore în șir pentru a domoli deazstrul: “După Notre-Dame, Catedrala Sf. Petru și Sf. Paul este în flăcări. Sprijin pentru pompierii care își asumă toate riscurile pentru a salva bijuteria gotică!”
Incendiul a început dimineața devreme, cu flăcări masive vizibile din exteriorul clădirii. Peste 100 de pompieri au adus-o sub control după câteva ore.
Saint-Pierre-et-Saint-Paul a mai fost avariată și de bombardamentele Aliate în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi în 1972 acoperișul său a fost distrus în mare parte tot de un incendiu. 13 ani mai târziu, monumentul a fost reabilitat, primind o structură de beton care înlocuiește în prezent acoperișul din lemn.

”Notre Dame” încă pe picior de așteptare

Un alt monument de cultură și artă al Franței, Catedrala Notre Dame din Paris, încă se află în centrul discuțiilor publice la mai bine de un an de la distrugerea survenită în urma unui incendiu devastator, în ciuda sumelor imense de bani donate pentru reparații și a declarațiilor care mai de care mai sforăitoare. Palatul Elysée a transmis că Notre Dame va fi reconstruită „pe cât posibil conform ultimului stadiu” cu obiectivul de „a nu întârzia lucrările şi nici de a complica lucrurile” printr-o restaurare în stil modern, liderul francez dorind ca restaurarea să fie finalizată până în 2024, când Parisul va găzdui Olimpiada.
După incendiu, în decurs de două zile au fost strânse donaţii de aproximativ 900 de milioane de dolari pentru sprijinirea restaurării catedralei.
Iniţial, preşedintele Macron a lăsat să se înţeleagă că ar fi în favoarea unei abordări moderne. Ideea ca spira să fie acum reconstruită în manieră alternativă a stârnit un val de critici, dar şi de propuneri venite de la arhitecţi din întreaga lume. Unii au propus chiar construirea unei piscine pe acoperiş sau a unui parc. Arhitectul şef al cateralei, Philippe Villeneuve, a susţinut ferm o restaurare fidelă versiunii din secolul al XIX-lea.

Cele mai citite

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu generalul Petraeus, fost director al CIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, s-a întâlnit cu David Petraeus, fost director al CIA. Întâlnirea a avut loc la București, la sediul...

Candidatul PSD la Primăria Giurgiu, traseistul Nicolae Barbu, este și un stripper talentat

Fostul primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, între 2012 și 2020, mai vrea un nou mandat din partea PSD, dar ceea ce se știe mai...

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă