16.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalFestivalul Filmului Românesc la New York continuă fără ICR

Festivalul Filmului Românesc la New York continuă fără ICR

Într-un recent articol din New York Times se anunţă deschiderea festivalului dedicat cinematografiei româneşti „Making Waves: New Romanian Cinema”, ce începe astăzi la Lincoln Center din New York, criticându-se în acelaşi timp modul brutal în care Guvernul de la Bucureşti a decapitat vechea conducere a Institutului Cultural Român.

 

“În mod normal, o schimbare de guvern într-o ţară din Balcani nu ar trebui să însemne mare lucru pentru Societatea de film «Lincoln Center» – scrie autorul articolului, Larry Rohter – “dar când sponsorizezi un festival de film românesc şi partenerul tău român este atacat din toate părţile de noile autorităţi de la Bucureşti, periclitând astfel activitatea voastră comună, se poate spune că eşti prins la mijloc într-un conflict politic. Festivalul «Making Waves: New Romanian Cinema» începe azi, aşa cum a fost programat, dar Societatea «Lincoln Center» a renunţat să mai colaboreze cu Institutul Cultural Român, vechiul său partener în organizarea evenimentului, preferând să lucreze cu o entitate privată, nou-înfiinţată, «Romanian Film Initiative», condusă chiar de fosta directoare a ICR New York, Corina Şuteu.”

 

Autorul articolului prezintă apoi nenumăratele realizări ale filialei newyorkeze a ICR sub conducerea Corinei Şuteu, trecând în revistă evenimentele ultimilor ani prin care au fost promovaţi în Statele Unite numeroşi regizori, scriitori, artişti plastici şi muzicieni români, mulţi dintre aceştia semnând în ţară petiţii împotriva ordonanţei de urgenţă care a trecut în mod abuziv ICR de sub tutela Preşedinţiei în subordinea Senatului, „doar pentru că prim-ministrul Victor Ponta este adversarul politic al preşedintelui Traian Băsescu”, explică Larry Rohter.

„Revoluţie culturală de tip maoist”

Regizorul Andrei Ujică, citat în articol, atacă foarte dur modul în care politicul a intrat cu bocancii într-o instituţie culturală care îşi făcea foarte bine treaba, definind acţiunea Guvernului român ca „abuzivă” şi „anticulturală”. „Aceasta este o tentativă de revoluţie culturală în sensul maoist al expresiei, combinat cu noua cultură tabloidă, care a devenit atât de puternică în ţările Europei de Est. Este un amestec nou şi periculos, cu o foarte rigidă tentă naţionalistă”, a mai declarat pentru New York Times autorul celebrei pelicule „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”.

La rândul său, Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului de la New York dedicat filmului românesc, a descris schimbările de la ICR ca fiind atât de absurde că par desprinse din piesele lui Eugen Ionescu: „Acest guvern este unul de tip Ionescu. Şi combinaţia neaşteptată de politică şi absurd dovedeşte clar că singurul scop al guvernanţilor este acapararea cu orice preţ a puterii”. Reprezentantul Lincoln Center, Scott Foundas, a declarat că partea americană nu a avut nici o secundă de ezitare şi că a preferat din prima clipă să continue să lucreze cu echipa Corinei Şuteu, şi nu cu partenerul român oficial, respectiv noua conducere a ICR New York.

Festivalul „Making Waves: New Romanian Cinema” se deschide astăzi cu pelicula lui Tudor Giurgiu „Despre oameni şi melci” şi se va încheia miercurea viitoare cu multipremiatul film al lui Cristian Mungiu „După dealuri”.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă