Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Liderii partidelor de extremă-dreapta, Tomio Okamuro (Cehia), Marine Le Pen (Franța) și Geert Wilders (Olanda) militează pentru ieșirea țărilor lor din Uniunea Europeană. Foto: AP

Extrema - dreaptă europeană se regrupează la Praga

În capitala Cehiei a avut loc o reuniune a aliaţilor din cadrul Mişcării pentru Europa Naţiunilor şi Libertăţilor, un grup politic din Parlamentul European fondat acum doi ani. O conferinţă a liderilor europeni de extremă-dreapta.

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 19.12.2017 - 10:35

Organizatorii conferinţei intitulate „Pentru o Europă a naţiunilor suverane“  au anunţat prezenţa franţuzoaicei Marine Le Pen (FN), a olandezului Geert Wilders, italianului Lorenzo Fontana (Liga Nord), austriacului Georg Mayer (Partidul Libertăţii din Austria, FPO), belgianului Gerolf Annemans, polonezului Michal Marusik, a lui Marcus Pre­tzell de la „Partidul Albastru“ german şi a lui Janice Atkinson, fostă membră a partidului britanic UKIP.

Participanţii au declarat că se concentrează de-acum asupra cooperării în Europa în afara structurilor Uniunii Europene.

Liderii partidelor europene de extremă-dreapta care s-au întâlnit la Praga au salutat „evenimentul istoric“ din Austria unde partidul extremist FPO a obţinut ministerele Internelor, Apărării şi Externelor după un acord de guvernare încheiat cu conservatorii OVP.

Alegând capitala cehă pentru reuniune, liderii MENL recunosc forța partidului ceh de extremă-dreapta SPD, în plină creștere în sondaje, condus de Tomio Okamura, noua stea în ascensiune a extremei-drepte europene. Okamura, antreprenor ceho-japonez, care vrea „interzicerea Islamului“ şi ieşirea ţării sale din UE, a reuşit să îşi plaseze formaţiunea, creată în 2015, pe locul 4 la legislativele din octombrie, obţinând 10,6% din sufragii. El a câştigat electorii prin discursul său ferm anti-Islam şi anti-UE.

Susţinut de Marine Le Pen, SPD a obţinut 22 de locuri în Parlamentul ceh, din totalul de 200 deputaţi. Okamura a beneficiat şi de susţinerea preşedintelui Cehiei, Milos Zeman, om de stânga cunoscut pentru discursul pro-rus, pro-chinez şi antimusulman, care a asistat recent la un congres SPD.

Zeman, care a comparat deja criza migratorie cu o „invazie organizată“ şi consideră musulmanii oameni „imposibil de integrat“, este marele favorit al preziden­ţialelor din ianuarie.

La Praga, Okamura asigură vicepreşedinţia Parlamentului şi se prezintă ca amic al lui Heinz-Christian Strache, liderul FPO în Austria, alt pilon, alături de Marine Le Pen şi Frontul Naţional, al acestor partide care cooperează pe vechiul continent dezvoltând discursurile naţionaliste.

Vor să aplice  „modelul Trump“

Şeful Partidului Libertăţii din Olanda (PVV), Geert Wilders, a cerut ca Europa să întoarcă ambarcaţiunile cu migranţi (aşa cum face Australia), precum şi interzicerea călătoriilor musulmanilor (asemenea lui Donald Trump) pentru contracararea valului islamist ce poate mătura continentul.

Decizia lui Trump de a interzice călătoriile musulmanilor, care se aplică pentru şase state în majoritate musulmane, plus Coreea de Nord şi Venezuela, a fost una dintre politicile sale cele mai controversate, fiind obiectul contestaţiilor în faţa tribunalelor, judecătorii decizând suspendarea.

Reuniunea de la Praga intervine după un an de eşecuri pentru Wilders şi Le Pen, care nu au reuşit să obțină succesele electorale prevăzute de mulţi. Marine Le Pen a declarat că grupările de dreapta din Europa sunt legate de convingerea că UE este o „organizaţie catastrofală şi dezastruoasă“ şi că fluxurile migratorii sunt „insuportabile“. Ea a ţinut să-şi declare susţinerea pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, care va candida anul viitor pentru al patrulea mandat.   

Liderii partidelor de extremă-dreapta, Tomio Okamuro (Cehia), Marine Le Pen (Franța) și Geert Wilders (Olanda) militează pentru ieșirea țărilor lor din Uniunea Europeană.                         Foto: AP

Comentarii