11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalEuropol susține că spațiul de „coworking” din lumea interlopă a fost închis...

Europol susține că spațiul de „coworking” din lumea interlopă a fost închis în Anvers

Spațiul de „coworking” din lumea interlopă a fost închis în Anvers, anunță Europol, printr-un comunicat de presă remis cotidianului național „România liberă”.

Autoritățile belgiene și spaniole au arestat două grupuri criminale care traficau droguri în și din Anvers, informează aceeași sursă.

Poliția Locală Anvers din Belgia și Garda Civilă Spaniolă (Guardia Civil), sprijinite de Europol, au vizat o rețea criminală implicată în traficul de canabis și cocaină și spălarea banilor. Presupușii membri ai acestui grup infracțional structurat în familie, cu sediul în Anvers, erau deja cunoscuți pentru multiple activități infracționale, inclusiv furturi organizate, trafic de arme de foc, contrafacere de bani și mai multe forme de trafic de droguri.

Ancheta a început în aprilie 2022, după ce poliția a descoperit că un restaurant din Deurne, Anvers, era folosit ca acoperire pentru vânzările de droguri. Se știa că mulți presupuși membri ai rețelelor criminale foloseau restaurantul ca loc de întâlnire. Suspectul principal conducea un grup infracțional structurat în familie, compus din mai multe rude și alți contacte care jucau diferite roluri la toate nivelurile organizației.

Majoritatea suspecților au atât naționalități belgiană, cât și albaneză sau belgiană și kosovară.

S-a descoperit că această rețea are contacte strânse cu o a doua rețea criminală condusă de un cetățean spaniol care locuiește în Sint-Gillis-Waas, Belgia.

Acest grup infracțional a fost legat de importul de hașiș din Spania și extragerea transporturilor de cocaină din portul Anvers. Rețeaua a avut acces la mai mulți angajați corupți care lucrau în zona portului. Ancheta a mai arătat că rudele acestui individ, cu sediul în Spania, erau active în domeniul spălării banilor în regiunile Almería și Granada.

Pentru a evita detectarea, suspecții au folosit comunicații criptate, documente de identitate false și vehicule înmatriculate sub identități false.

Ei sunt, de asemenea, suspectați că și-au spălat profiturile criminale prin intermediul companiilor juridice și al afacerilor imobiliare cu sediul în Albania, Kosovo*, Belgia și Spania.

Ziua de acțiune din 10 mai a dus la:

  • 42 de percheziții (35 în Belgia și 7 în Spania)
  • 30 de arestări în Belgia
  • Un restaurant închis

Convulsiile includ droguri (cocaină, hașiș și canabis); arme, muniții, amortizoare și veste antiglonț; documente falsificate si telefoane mobile; active, inclusiv 14 vehicule, o rulotă, ceasuri de lux, 50 000 EUR într-un cont bancar și aproximativ 60 000 EUR în numerar.

Europol a coordonat activitățile operaționale, a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic. Europol a furnizat, în plus, o analiză aprofundată a seturilor de date de comunicații criptate, precum și sprijin financiar pentru organizarea activităților operaționale.

În ziua de acțiune, Europol a trimis doi experți la Anvers, Belgia, pentru a verifica informațiile operaționale în timp real și pentru a sprijini anchetatorii de pe teren.

Investigația și Ziua de Acțiune în sine au fost susținute de Rețeaua @ON finanțată de UE (Proiectul ISF4@ON) condusă de Direcția Italiană de Investigații Antimafia (DIA).

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă