13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalEmmanuel Hoog este noul preşedinte al AFP

Emmanuel Hoog este noul preşedinte al AFP

Emmanuel Hoog, preşedintele Institutului Naţional al Audiovizualului francez (INA), a fost ales preşedinte al Agence France-Presse (AFP), de către membrii consiliului de administraţie al companiei, potrivit Mediafax.

Hoog, în vârstă de 47 de ani, şi-a dedicat o mare parte a carierei administrării instituţiilor culturale, fiind preşedinte al INA în ultimii nouă ani. El îl va înlocui pe Pierre Louette, care a părăsit funcţia de preşedinte al AFP pentru a se alătura grupului France Telecom.

Candidatura lui Hoog a fost solicitată de reprezentanţii consiliului de administraţie.

Pierre Louette, fostul preşedinte-director general al AFP, a propus, anul trecut, într-un raport înaintat guvernului francez, transformarea agenţiei de presă într-o societate naţională cu un capital public şi înfiinţarea unei fundaţii care să garanteze independenţa şi să susţină financiar instituţia.

Potrivit lui Louette, reforma AFP se justifică prin necesitatea de a găsi noi modele de finanţare care să ducă la dezvoltarea agenţiei.

Conform statutului AFP, stabilit printr-o lege din 1957, Comisia financiară este informată de starea economică a agenţiei, de estimările veniturilor şi de cheltuielile instituţiei, urmând să stabilească dacă acestea sunt în echilibru. Dacă bugetul nu este în echilibru, Comisia financiară trimite proiectul înapoi la preşedintele-director general (PDG) al agenţiei, care organizează o nouă dezbatere în cadrul consiliului administrativ. Opozanţii acestei reforme spun însă,că, de 50 de ani, statutul AFP nu a împiedicat niciodată evoluţia companiei.

Actuala problemă a agenţiei o constituie faptul că nu deţine un buget propriu şi nu poate investi mai mult în partea digitală. În astfel de condiţii, pentru fiecare investiţie, reprezentanţii agenţiei trebuie să negocieze, uneori dur, cu oficialii guvernamentali.

Pentru a păstra independenţa agenţiei, noua propunere de reformă susţinută de reprezentanţii AFP vizează păstrarea în consiliul de administraţie a reprezentanţilor diverselor sectoare media. În acest caz, preşedintele agenţiei ar fi numit de acest consiliu format din experţi şi nu va mai fi numit de guvern.

Cele mai citite

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...
Ultima oră
Pe aceeași temă