22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInternaționalDirijorii internaţionali acuză proasta acustică a Sălii Palatului

Dirijorii internaţionali acuză proasta acustică a Sălii Palatului

Zubin Mehta, dirijorul orchestrei filarmonice din Israel, a trimis o scrisoare de mulţumire, dar şi de avertisment adresată organizatorilor Festivalului George Enescu. Pe lângă aprecierile la adresa publicului şi a modului de desfăşurare al evenimentelor, Mehta atrage atenţia că atât el cât şi alţi dirijori care au luat parte la aceasta manifestare culturală nu sunt mulţumiţi de acustica Sălii Palatului şi cere să se ia în calcul o reconstruire şi o reamenajare a acestei clădiri.

Mai jos textul integral al scrisorii dirijorului Zubin Mehta:

“Bucureşti
Marţi, 20 septembrie

Am fost adesea invitat să dirijez la faimosul dumneavoastră festival, denumit după una dintre cele mai importante personalităţi muzicale ale ţării – “George Enescu”. Sunt impresionat de modul de desfăşurare al evenimentului şi de modul în care publicul a primit prestaţia mea şi a orchestrei filarmonice a Israelului.

Am avut ocazia să cumosc pasionaţi de muzică şi oameni interesaţi de cultură, muzicieni de top care au susţinut concerte timp de o lună întreagă, într-o ţară în care cultura caută să fie auzită, dezvoltată şi transformată într-un capital enorm pentru România.

Este foarte nefericit faptul că unui asemenea eveniment şi unui public atât de dornic de cultură le lipseşte o sală de concerte adecvată, care să poată găzdui o orchestră mare şi un public numeros.

Concertul din acest an este cel de-al patrulea pe care îl susţin în cadrul Festivalului George Enescu iar nevoia unei acustici mai bune nu poate fi ignorată. Este urgent să se găsească o soluţie pentru a face această sală demnă de un asemenea eveniment şi un asemenea public. Mi-aş dori ca autorităţile române să facă tot posibilul ca toate resursele să fie canalizate pentru a restaura Sala Palatului.

Nu sunt singurul dirijor invitat la festival care crede acest lucru. Atât Valery Gergiev cât şi Daniel Barenboim susţin şi încurajează o iniţiativă în acest sens.

Considerăm că reconstruirea şi reamenajarea Sălii Palatului nu suportă amânare, dacă vă doriţi să faceţi un pas înainte în dezvoltarea culturală a României.

Cu respect,
Zubin Mehta”

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă