Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dezmembrarea unei rețele tentaculare de spălare de bani între Europa și Maroc

Anchetatorii europeni au reușit să anihileze un sistem bancar paralel, o rețea uriașă de spălare de bani proveniți din traficul de droguri, care funcționa în sistem hawala și au arestat 50 persoane în Europa.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 12.06.2019 - 08:51

O afacere cu totul excepțională, au subliniat în cadrul unei conferințe de presă la Marsilia membrii echipelor care au participat la operațiune., între care un magistrat de la Eurojust, un reprezentant al Europol și anchetatori francezi, olandezi și belgieni. Totul a început într-o noapte de noiembrie 2016, pe o arteră discretă din Besancon. Șoferul unui vehicul de tip Tiguan s-a apropiat de un BMW, ocupantul acestuia dându-i doi saci de sport, vizibil grei, potrivit jandarmilor care erau ascunși. Fără un cuvânt, schimbul a durat mai puțin de un minut. O sumă de 943.000 euro a trecut din mâinile unei rețele de droguri din estul Franței în cele ale unui „colector” aparținând unei imense rețele de spălare a banilor care opera între Europa, Maroc și Emiratele Arabe Unite. Cei doi au fosr arestați, apoi, anchetatorii au supravegheat și analizat sistemul timp de un an înainte de a declanșa vasta operațiune coordonată între Franța, Olanda și Belgia.

Au fost depistate 75 milioane de euro care au tranzitat Franța prin această rețea în 15 luni, dar la scară internațională operațiunile de spălare de bani sunt estimate la 400 milioane euro în ultimii patru ani.  Dincolo de sechestrarea globală în valoare de 6,5 milioane euro – peste 5 milioane euro, 7 kg aur, 10 kg cocaină și 785 kg de canabis,  sumele „spălate” au impresionat specialiștii.

 Experții au precizat să sistemul descoperit constituie o adevărată rețea bancară paralelă, un „hawala” - „scrisoare de schimb” în arabă - un model tradițional de plăți ce datează din Evul Mediu, veritabilă bancă clandestină, ce funcționează pe bază de încredere între „sarafi” (agenți de schimb) pentru reglementări transfrontaliere fără deplasarea fizică a banilor. Acest sistem, utilizat de migranți pentru a nu face depozite în călătoriile lor, oferă garanția opacității și rapidității și a sedus traficanții de droguri care pot lucra cu furnizării fără să transporte fonduri. Aceștia sunt plătiți în cel puțin 24 de ore în Maroc după ce banii au fost depuși în euro în Franța la un „saraf”, iar comisionul oscilează între 0,5 și 3 %.

 

 

 

Comentarii

loading...