Foto: gaură neagră în Univers

Descoperirile găurilor negre câștigă Premiul Nobel pentru fizică în 2020

Britanicul Roger Penrose, Reinhard Genzel din Germania și americanul Andrea Ghez au câștigat marți Premiul Nobel pentru fizică din 2020 pentru descoperirile lor despre unul dintre cele mai exotice fenomene din univers, gaura neagră.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

07.10.2020 - 02:00

 

Penrose, profesor la Universitatea din Oxford, a câștigat jumătate din premiul a 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari) pentru munca sa folosind matematica pentru a demonstra că găurile negre sunt o consecință directă a teoriei generale a relativității a lui Albert Einstein.
 
Genzel, de la Institutul Max Planck și Universitatea din California, Berkeley, și Ghez, de la Universitatea din California, Los Angeles, au împărțit cealaltă jumătate pentru că au descoperit că un obiect invizibil și extrem de greu guvernează orbitele stelelor din centrul galaxiei noastre.
 
Ghez - doar a patra femeie care a primit premiul de fizică după Marie Curie în 1903, Maria Goeppert-Mayer în 1963 și Donna Strickland în 2018 - a spus că speră că îi va inspira pe alții.
 
Întrebată despre descoperirea unui obiect masiv, dar invizibil, în inima Căii Lactee, Ghez a spus că „primul lucru este îndoiala”.
 
„Trebuie să vă demonstrați că ceea ce vedeți cu adevărat este ceea ce credeți că vedeți. Deci, atât îndoială, cât și entuziasm ”, a spus astronomul în vârstă de 55 de ani într-un apel cu comitetul după ce a primit premiul.
 
„Este acel sentiment de a fi la frontiera cercetării atunci când trebuie să puneți mereu la îndoială ce vedeți.”
 
Genzel, în vârstă de 68 de ani, a declarat pentru Reuters Television :
 
„La fel ca în filme, o voce a spus:„ Acesta este Stockholm ”, a spus el. El a recunoscut că a fost uimit de știri: „Am plâns puțin”.


 
UNDE SE TERMINĂ TIMPUL


 
Oamenii de știință s-au întrebat încă din secolul al XVIII-lea dacă există vreun obiect în univers care ar exercita o atracție gravitațională atât de puternică încât lumina ar putea să nu poată scăpa.
 
Einstein a prezis în 1915, în teoria sa generală a relativității, că spațiul și timpul pot fi deformate de forța gravitației. Cu toate acestea, el nu a crezut de fapt în găurile negre și găsirea unei modalități de a demonstra existența lor a nedumerit oamenii de știință pentru încă 50 de ani.
 
„Era o teorie - nu era nimic care să facă vizibile găurile negre”, a spus Genzel.
 
Abia după o lucrare seminală în 1965, Penrose, acum în vârstă de 89 de ani, a dovedit că se pot forma găuri negre - descriindu-le în detaliu și afirmând că, în centrul lor, timpul și spațiul încetează să mai existe.
 
Ilustrând înțelegerea lui Penrose la prezentarea premiilor de la Stockholm, Ulf Danielsson de la Comitetul Nobel a ținut o minge neagră de mărimea unui grapefruit într-o mână și a arătat-o ​​cu degetul celeilalte mâini.
 
La marginea mingii, timpul se oprește, a spus Danielsson și, pe măsură ce degetul îl împingea, vârful său se mișcă în viitor.
 
Ar fi imposibil să-ți retragi degetul fără să-l rupi. În schimb, ar fi „transportat până la capăt în centrul găurii negre, unde timpul se termină și legile cunoscute ale fizicii încetează să se mai aplice”.


 
MISTERUL „AWE-INSPIRING”


 
Eforturile ulterioare de a găsi o gaură neagră s-au concentrat pe norii de praf dintr-o regiune a Căii Lactee numită Săgetător A *. Observând mișcările stelelor, echipe de astronomi conduși de Genzel și Ghez au ajuns la concluzia că aproximativ 4 milioane de mase solare sunt împachetate într-o regiune de mărimea sistemului nostru solar.
 
„Penrose, Genzel și Ghez împreună ne-au arătat că găurile negre sunt uimitoare, sublime din punct de vedere matematic și există de fapt”, a declarat Tom McLeish, profesor de filozofie naturală la Universitatea din York din Marea Britanie.
 
În timp ce găurile negre sunt acum știință acceptată, multe despre ele rămân un mister.
 
„Ce este gaura neagră? Nu știm, nu avem nicio idee despre ce este în interiorul unei găuri negre și asta face ca aceste lucruri să fie obiecte atât de exotice ”, a spus Ghez.
 
Fizica este a doua din recolta de nobeli din acest an care a fost premiată, după ce trei oameni de știință au câștigat premiul de medicină pentru descoperirea hepatitei C luni.
 
Premiile Nobel au fost create în testamentul inventatorului și omului de afaceri suedez din dinamită Alfred Nobel și au fost acordate din 1901.
 
Premiile din acest an au loc sub umbra neagră a pandemiei COVID-19, care a restrâns multe dintre festivitățile obișnuite din jurul premiilor.

Comentarii